U ponudi su kotlovi na biomasu na različito drvno gorivo. Dole navodimo nekoliko informacija o skladištenju i nabavljanju.

Skladištenje drveta

Sagorevanje vlažnog drveta ne samo da je neekonomično, nego zbog niskih temperatura sagorevanja može dovesti do taloženja katrana u dimnjaku. Drvo dostiže najvišu vrednost grejanja posle minimum trogodišnjeg sušenja na zaštićenom mestu.

Nekoliko saveta:

  • Oblice cepati od deset centimetara prečnika
  • Cepanice poslagati na provetrenom, ukoliko je moguće sunčanom mestu zaštićenom od kiše
  • Ukoliko je moguće, cepanice ređati sa dosta prostora između, da bi vazduh koji struji mogao da primi vlagu koja isparava
  • Cepanice poređati na balvanu za skladištenje da bi mogao da struji vlažan vazduh
  • Sveže drvo ne skladištiti u podrumu, zato što su za sušenje neophodni vazduh i sunce, ali se suvo drvo može čuvati u provetrenom podrumu.

Osobine peleta

Za proizvodnju peleta po ENplus ili EN ISO 17225-2 standardu koriste se stoprocentni prirodni ostaci drveta. Ova sirovina u velikim količinama nastaje u obliku piljevine ili strugotine kao otpad u drvno-prerađivačkoj industriji.

Fini ostaci drveta se kompresuju pod visokim pritiskom i peletiraju, odnosno presuju se u cilindričnom obliku. Sirovina se skladišti na suvom mestu i transportuje. Neophodno je apsolutno suvo skladištenje, jer se samo tako postiže efektivno sagorevanje.

U ponudi su upakovani ili rasuti peleti. Neupakovani peleti se transportuju kamionom sa pumpom, pa se crevom uduva u skladište. Idealno za to je dosadašnje skladište za ulje u podrumu, ukoliko se grejanje na ulje u potpunosti menja novim sistemom grejanja na pelet.

Pitanja u vezi sa kotlovima na drvo

Viessmann je svestan svoje odgovornosti prema održivoj zaštiti okoline. U tom pravcu usmeravamo našu filozofiju i proizvode.

Da li svako može da se greje kotlom na drva?

Viessmann kotlovi na drva su toliko komforni, da praktično svaka jednoporodična ili višeporodična kuća može na taj način da se snabdeva toplotom. Neophodno je da postoji suvo skladište, jer ostaci vlage u drvetu znatno utiču na kvalitet sagorevanja. U principu nije potrebno preuređenje, kao na primer na dimnjaku. Viessmann sistemi grejanja se mogu idealno kombinovati sa sistemima za grejanje na ulje ili gas.

Koje je grejanje bolje - na cepanice ili pelet?

Cepanice su idealne za sve koji mogu sami da nabave gorivo, na primer u šumi. Drvo mora da se adekvatno osuši, odnosno skladišti i da ima što manje vlage. Osim toga, potreban je bojler PTV-a, da bi se obezbedilo kontinuirano snabdevanje toplotom.

Pelet se dobija presovanjem piljevine i zbog malog procenta vlage ima visoku gorivnu vrednost. Pelet se lako isporučuje i skladišti. Doziranje i punjenje sistema za grejanje se vrši automatski i komforno.

Gde mogu da nabavim drvno gorivo?

Drvno gorivo, pre svega pelet, kod većine snabdevača spada u standardnu ponudu. On se slično kao ulje "pumpa" u lager, što je veoma brzo i bez velikog troška. Velike pilane ili fabrike za preradu drveta takođe imaju u ponudi pelet. Cepanice se mogu povoljno nabaviti kod šumskih preduzeća ili u drvnoj industriji.