Da li je ispravno reći: "Pančevo ima najveći solarni sistem u srpskoj istoriji - ikad" ?

Novi rekord je postavljen. Sa svojim novim sistemom od 360 Viessmann kolektora Toplana Pančevo se upisala u istoriju kao korisnik najvećeg solarnog termalnog sistema ikad izgrađenog u Srbiji.

Ali, nije samo veličina sistema ono što je jedinstveno - primena ovog sistema je osmišljena na dosad neviđen način. Leti, sva ta ogromna količina energija Sunca koju apsorbuju kolektori služi pre svega za zagrevanje tople sanitarne vode koju će koristiti stanovnici Pančeva. Međutim, u zimskim mesecima toplotna energija koju stvaraju kolektori služi za efikasnije grejanje pančevačkih stanova - za povećanje temperature vazduha za sagorevanje u toplaninim kotlovima i za predgrevanje vode koja će se distribuirati dalje prema potrošačima.

Izuzev opreme, Viessmann je isporučio ''state-of-the-art'' mikroprocesorsku regulaciju moćnih performansi, koja vodi računa o svakom detalju ovog originalnog koncepta.

Radove na instalaciji ''rekordera'' izvela je firma "Jedinstvo" iz Sevojna, a čitav projekat je finansiran iz fondova Evropska Unije.