"Auf in ein neues Jahrhundert"
"Into a new century"
"Napred u novi vek"100 godina Viessmann-a i smena generacija

Prof. dr. Martin Viessmann, predsednik upravnog odbora kompanije Viessmann (Allendorf/Eder), naglasio je krajem marta u Frankfurtu u toku jednog intervjua: "U ovoj godini našeg jubileja za nas je važno da razumemo velike izazove, poput promene izvora energije, ili poput digitalizacije. Za oba izazova nudimo odgovarajuće odgovore za naše partnere na tržištu." 

Investicije u budućnost kompanije su zato znatno povećane, na 130 miliona evra. To je 6% prometa, a težište ulaganja je na: 

  • centru za istraživanje i razvoj "Technikum", koji se nalazi u centrali u Alendorfu, koji je 12. aprila 2017. svečano otvorila kancelarka dr. Angela Merkel; 
  • novoj fabrici u Lipetsku u Rusiji, koja će se otvoriti u junu 2017; 
  • digitalnim proizvodima i poslovnim modelima, kao i na digitalnoj diversifikaciji.  

Prof. Viessmann kaže dalje u intervjuu: "Znatno povećane investicije su bazirane na našoj nanovo razvijenoj viziji: Brinemo o planeti tako što nudimo energetska rešenja sa klijentom u središtu pažnje. Pomoću ovih rešenja mi zajedno sa našim partnerima na tržištu, koristimo veliku šansu u digitalizaciji, kao i u promeni izvora energije. Upravo je digitalizacija u današnje vreme dovela do toga da stariji mogu više da uče od mlađih, umesto obrnuto. Zato me posebno raduje što je moj sin ušao u kompaniju sa misijom da pospeši digitalnu transformaciju. Time je smena generacija, koju smo strateški započeli već pre nekoliko godina, faktički sprovedena. Zajedno pazimo da se kompanija prilagođava novim izazovima digitalne budućnosti." 

Generalno gledajući kompanija pristupa digitalizaciji na tri nivoa:

  • Viessmann stvara preduzetničku kulturu orjentisanu ka budućnosti, time što digitalizuje i bitne interne procese;
  • Viessmann razvija digitalne proizvode i poslovne modele sa akcentom na samo srce biznisa, kao na primer "Digital Energy Solutions" (zajednički projekat sa BMW-om), koji nudi fleksibilna digitalna rešenja za promenljivo tržište energije;
  • Viessmann investira u nova poslovna polja, posebno u takozvano "Deep-Tech" područje - između ostalog preko projekata "Capital Fonds Vito Ventures" (vito.vc) i "Company Builder WATTx" (wattx.io). 

Više o stogodišnjici kompanije Viessmann na: www.100-jahre-viessmann.com

100 godina Viessmanna

72dpi-15032017-1-1.jpg

Prof. Dr. Martin Viessmann

Download 300 DPI (JPG 1 MB)