Ovo Srbija nije videla: u Čačku neverovatan broj Viessmann uređaja po glavi stanovnika

Crtica iz života porodice Jovanović - unuk je stigao!

Veselin Jovanović iz Čačka je dobio unuka. To mora da se proslavi. Od ranog jutra počinju pripreme za feštu - Jovanovići se nikad nisu obrukali, vala neće ni sada. Pratimo kako je taj važan dan izgledao, uz Viessmann (ne)primetno integrisan u čačanski svakodnevni život.

Uz prvu jutarnju kafu - Jovanović pije isključivo kafu lokalnog proizvođača "Moka" iz Čačka, koji koristi Viessmann-ov parni kotao (slika 1) - Petrović sastavlja spisak zvanica. Ne sme niko da se zaboravi, zna se kako familija zbog toga ume da bude "zaguljena". 

Poziva restoran da rezerviše za proslavu. Javlja čiča Miloju da ponese večeras onu njegovu rakiju šljivu, koja se čak i u beogradskim restoranima služi kao delikates. Čiča Miloje radi kao zatvorski čuvar u Okružnom zatvoru u Čačku, ali je dobra i blagorodna duša. Okružni zatvor greje svoje stanare na Viessmann niskotemperaturni kotao Vitoplex (slika 2).

Dok ispisuje sve duži i duži spisak zvanica, Jovanović u glavi već "planira" čitav život svome unuku: ...biće on bistar i živahan dečkić, pravi zvrk. U vrtić ćemo da ga damo u "Kolibri" ili "Neven", a u osnovnu školu "Sveti Sava". "Kolibri" i "Sveti Sava" se greju na Viessmann-ove kotlove Vitoplex (slika 3), a "Neven" na Viessmann kondenzacione kotlove na gas Vitodens 200 (slika 4).

...Treniraće fudbal u čačanskom "Borcu", igraće na poziciji centarfora ("Mi Jovanovići smo se u svim ratovima iskazali kao odlični strelci")... Stadion Borca koristi klasni Viessmann niskotemperaturni kotao Vitoplex (slika 5).

Jovanovićeva žena ga budi iz sanjarenja i podseća da već kasni u bolnicu da preuzme mladu mamu i unuka. Gradska bolnica je vlasnik Viessmann-ovog parnog kotla Vitomax (slika 6). Dok vozi kao demon zagušenim čačanskim ulicama, novopečeni deda zove novopečenog tatu, svog sina, da mu poruči da će biti najbolje da „malog zaposlimo u JKP Vodovod, jer ta firma ne može da propadne". Već par godina JKP Vodovod koristi izuzetne Viessmann toplotne pumpe voda-voda Vitocal 300 (slika 7).

Oko podneva Jovanović svraća do svog "Elektrovat"-a, da se pohvali prinovom i u svojoj staroj firmi. Kasno, vest se već pronela, dedu tamo već čeka pečenje i zdravica. Jovanović je već uveliko bio penzioner kada je "Elektrovat" ugradio sebi ultra štedljivu Vitocal toplotnu pumpu (slika 8).

Uveče je restoran dupke pun. Došao je i major Pešić iz TRZ-a, koji je familiju Jovanović mnogo zadužio. Vojna ustanova TRZ ("Tehničko Remontni Zavod") u Čačku  je ponosni vlasnik čak 4 Viessmann energetske gasne centrale VitoKGK (slika 9).

Teča Pero malo kasni, da mu oprostimo, ipak dolazi iz naselja Košutnjak. Tamo je inače 100 Viessmann zidnih gasnih kotlova na gas Vitopend (slika 10)... Kaže da kasni, jer je bio u "Tempu" (koji se greje na Viessmann-ov Vitoplex (slika 11). Interesantno je da on radi u Narodnom muzeju gde je Viessmann kondenzacioni kotao na gas Vitodens 200 (slika 12). A još je zanimljivije da tetka Milka, Perova žena, radi u "PS Fashion"-u gde su pre par godina ugradili Viessmann kaskadu 4 toplotne pumpe voda-voda Vitocal 300 (slika 13).

Aaaa.. evo i maminih koleginica iz čačanske "Prosvete". Ništa čudno je da i "Prosveta" ima Viessmann energetsku centralu VitoKGK (slika 14).

Kumovi čitavo veče daju predloge kako unuk da se zove, a deda se tajnovito smeška - što se njega tiče, to je odavno rešeno. Kum radi u "Čačanskoj toplani" koja je kod Vinare postavila Viessmann energetsku centralu VitoKGK (slika 15), dok je kuma direktorka Studentskog doma u Čačku, ponosnog vlasnika solarnog sistema od 24 Viessmann kolektora (slika 16).

I pored toga što ga muči čir, ujak Slaviša za stolom nemilice tamani i masno i začinjeno. Sutra ga zbog toga čeka poseta čačanskom Domu zdravlja (slika 17), koji se greje na štedljivi Viessmann-ov Vitoplex kotao.

Kasno u noć, deda Veselin se sa ženom vraća svojoj kući u naselju Ljubić. Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda Vitocal 200-S (slika 18) održava njihovu kuću toplom. Dok pada u san, presrećni Jovanović šapuće ženi: "Mali će prvo da doktorira, onda će da magistrira"… "Ćuti čoveče i spavaj više" - pospano gunđa njegova žena.