Šta je fizičarka Angela Merkel rekla svima u Viessmann-u?

Kancelarka se u Viessmannu zadržala više nego što je bilo planirano.... Pogledajte video šta se desilo prilikom te posete.

Da biste pogledali video, kliknite na dugme za reprodukciju. Napominjemo da se reprodukcijom videa, podaci prenose na YouTube. Za detalje molimo da pogledajte našu Politiku privatnosti.

Svečano otvaranje Technikum Centra prilikom posete Angele Merkel

Preuzeto od: "Oberhessische Presse"

Narator: Velika fabrika u Alendorfu na reci Eder: kancelarka Angela Merkel je bila gost proizvođača grejne tehnike, kompanije Viessmann. Ona je tamo svečano otvorila takozvani "Technikum", novi centar za razvoj energetski efikasnijih proizvoda. Uprkos gustom rasporedu, kancelarka je našla vremena za rukovanje sa pojedinim zaposlenima porodične kompanije bogate tradicijom. Naravno da se našlo vreme i za fotografisanje. 

"Neka neko napravi jednu lepu fotografiju svih nas" - rekla je gospođa Merkel, kad je stala pored žene u kolicima.

Narator: Viessmann stavlja sa svojim novim tehničkim centrom veliki akcenat na istraživanje i razvoj,  naglasila je gospođa Merkel.

"Već su nas prvi kotlovi iz fabrike Viessmann ubedili svojom relativno malom potrošnjom goriva, u poređenju sa tadašnjim standardima. Načelno se može reći da je ova firma postala velika zahvaljujući štednji energije, što je (po mom mišljenju) u međuvremenu već utisnuto u genetski kod firme. Očigledno se može biti uspešan zahvaljujući štednji" - rekla je gospođa Merkel na bini. 

Narator: Uspešna - to svakako jeste ova kompanija, koja u ovoj godini slavi svoj 100-ti rođendan. 12.000 zaposlenih radi za Viessmann širom sveta. Kompanija je napravila promet od 2,25 milijarde evra u toku prošle godine. U "Technikum" je Viessmann uložio 50 miliona evra. "Ovo je klica za inovacije" - kaže šef preduzeća, profesor Martin Viessmann.

"Ovde, u Technikum-u, mi dajemo doprinos tome da grejanje postaje sve efikasnije, kako bi svet za par decenija mogao da se oslobodi potrošnje fosilnih goriva" - rekao je gospodin Martin na bini.

Narator: U "Technikum"-u rade inženjeri iz više struka. Oni upravljaju grejnim postrojenjima, toplotnim pumpama i rashladnim sistemima digitalno. Ovde se kreira budućnost po pitanju energetskog preobražaja. Ovo je mesto, gde se gospođa Merkel, po struci fizičar, vidno dobro osećala.