(Ne)logični ortakluk BMW-a i Viessmann-a

Dva imena su objedinili svoju ekspertizu i tehnologije, i napravili zajedničku firmu. Pod imenom "Digital Energy Solutions" Viessmann i BMW stavljaju šapu na elektromobilnost, grejanje, hlađenje i elektricitet ODJEDNOM, i kreiraju energetske sisteme iz superiorne budućnosti. Ali to je tek vrh ledenog brega. Globalne promene izazvane rastom decentralizacije, u kombinaciji sa intenzivnom digitalizacijom, omogućile su pojavu novih proizvoda i usluga.

BMW je, na primer, pionir u elektromobilnosti, i sa ChargeNow predstavlja najveću uslugu na svetu za pristupanje i korišćenje javne infrastrukture za punjenje. Dodatno, kompanija planira da integriše nove i korišćene viskonaponske baterije za inteligentne akumulatore električne energije. 

Sa druge strane, još pre nekoliko decenija Viessmann je definsao samoodrživost kao jednu od svojih osnovnih vrednosti. U tom smislu, kao svojevrsni "projekat-svetionik", središte Viessmann kompanije u Allendorf-u smanjilo je svoju CO2 emisiju za 80%, umanjilo korišćenje fosilnih goriva za 70% i uvećalo korišćenje obnovljivih izvora energije na više od 60%.

Zajednička kompanija Viessmann-a i BMW-a koristi novi IT sistem za upravljanje energetskim sistemima (Smart Energy Backbone) kao temelj njihovog rada.  Dve kompanije ovim objedinjavanjem kreiraju super-fleksibilne i integrisane energetske koncepte za male i srednje kompanije budućnosti.  

f-BMW-4.jpg