Grejanje ledom za 133 kuće

"Grejanje ledom" već samo po sebi zvuči čudno. Sada se projektom u nemačkom gradi Rendsburgu ta začudnost višestruko umnožila. :-) U centru  ovog grada na jugu Nemačke nalazi se sistem sa ledenim rezervoarom od 560.000 litara, koji toplotom na moderan način snabdeva dva velika stambena bloka.

U sredini Šlezvig-Holštajna, nalazi se mirni gradić Rendsburg, tačnije energetska zajednica sa 30.000 stanovnika. Baš ovde je stvoren projekat sa karakterom, koji može da posluži kao inspiracija i drugim gradovima. I to zato što se usred Rendsburga nalazi sistem sa ledenim rezervoarom, koji snabdeva dva velika stambena kompleksa (tzv. Kružnu kuću i Časovničarski blok) sa toplotomna moderan način. Tu zahtev za toplotom imaju 133 porodične kuće, a sistem uštedi 170 tona CO2 godišnje.

Moderno grejanje i hlađenje pomoću sistema sa ledenim rezervoarom 

Za veća postrojenja poput Rendsburga koriste se individualno isprojektovani i izgrađeni ledeni rezervoari. U ovom slučaju, u podzemnom rezervoaru nalazi se oko 560 m3 vode. To je 560.000 litara, tj. kao da smo napunili do vrha oko 3.800 kada.    

Jedna toplotna pumpa uklanja toplotu iz vode u ledenom rezervoaru, kako bi je sprovela do radijatora u pomenutim stambenim kompleksima. Zbog kontinuiranog izdvajanja toplote iz vode tokom grejne sezone, voda se smrzava u rezervoaru, pri čemu se pomoću tzv. topline iz kristalizacije oslobađa i dodatna energija, koja se takođe koristi za grejanje. Sa dolaskom proleća led u rezervoaru kreće da se topi zbog sve veće solarne i geotermalne toplote. Ovde je od posebnog značaja solarna energija (od solarnih vazdušnih apsorbera, koji funkcionišu slično kao i klasični solarni kolektori) koja se sakuplja i usmerava u ledeni rezervoar.    

Posebna tehnika 

Pored sistema sa ledenim rezervoarom, dve Viessmann Vitocal 300-G Pro toplotne pumpe (rasolina/voda) i četiri zidna kondenzaciona kotla na gas Vitodens 200-W, za pokrivanje vrhunca toplotne energije u posebno hladnim danima, postoji još jedan detalj posebne tehnike: solarni vazdušni apsorberi. Oni su obično postavljeni na krovu, ali ovde stoje vertikalno na zemlji - gusto su postavljeni, tako podsećaju na "energetsku ogradu".   

Dobra saradnja    

Tim "Viessmann Deutschland GmbH" usko je sarađivao sa gradom Rendsburg i pokrajinom Šlesvig-Holstein, koji su projekat i odgovarajuću tehniku podržali sa 200.000 evra.