Kogeneracioni moduli

Kogeneracioni moduli su kompaktne jedinice za proizvodnju energije, koje decentralizovano isporučuju toplotu i struju ukupnog stepena koristnosti do 95 procenata.

U poređenju sa odvojenim snabdevanjem strujom iz kondenzacionog uređaja i toplotom iz kotla za grejanje, uštedi se do 30 procenata primarne energije, što ujedno znači i odgovarajuće manju emisiju štetnih materija. U zavisnosti od vrste goriva emituje se do 25 procenata manje oksida azota (kisele kiše) i 60 procenata manje ugljen-dioksida (efekat staklene bašte).

 

Ekološko grejanje na biogas

Kogeneracioni modul može da radi i na biogas i na zemni biogas, što je veoma povoljno za okolinu – tada on radi CO2 neutralno. Korisnik je tako nezavisan od fosilnog goriva kao što je zemni gas, pošto se u slučaju biogasa i biozemnog gasa radi o gorivu koje je proizvedeno u njegovom regionu.

Decentralizovani, toplotom vođeni kogeneracioni moduli

Decentralizovani, toplotom vođeni kogeneracioni moduli

U malim jedinicama se struja može proizvoditi tamo, gde se toplota koja pri tom nastaje ne mora daleko prenositi (zbog čega nema velikih gubitaka), nego se može odmah upotrebiti. Tu nema ni gubitaka prilikom prenosa struje.

Danas su kogeneracioni moduli zbog svoje fleksibilnosti i efikasnosti optimalna dopuna proizvođačima energije na sunce i vetar.

Kogeneracioni moduli icon-gas.png

Viessmann sa iskustvom od preko 25 godina u ovoj oblasti nudi efikasne sisteme za kogeneraciju na gas. Pored serijske proizvodnje prave se kogeneracioni moduli i prema specijalnim potrebama korisnika.