Partner u blizini

Panelni kolektori: konstrukcija, funkcija i prednosti

Kolektori su najvidljivije komponente solarnog toplotnog sistema. Pored vakuumskih kolektora, Viessmann nudi i panelne kolektore za stambene, komercijalne i zgrade lokalnih nadležnih organa. Dve verzije kolektora su slične u tome što iskorišćavaju besplatnu i gotovo univerzalno raspoloživu sunčevu energiju za grejanje i potrošnu toplu vodu.
Pored toga, napravljeni su od materijala otpornih na UV-zračenje. Ipak se razlikuju dizajn i način funkcionisanja solarnih kolektora. Nastavite da čitate da biste saznali šta izdvaja Viessmann panelne kolektore Vitosol.

Viessmann panelni kolektori

Konstrukcija i funkcija Viessmann panelnih kolektora

Snažni panelni kolektori su dobar dodatak bilo kom sistemu grejanja. Ovi kolektori sastoje se od apsorbera i kućišta sa pločom za pokrivanje. Razliku ovde čine mali detalji: kućište Viessmann panelnog kolektora sastoji se od aluminijumskog okvira zakrivljenog po obodima. Kod modela Vitosol 200-FM, može se prilagoditi i ofarbati u RAL boji. Standardna boja okvira je tamnoplava. Bešavno kućište od stakla obezbeđuje trajno čvrsto prianjanje i maksimalnu stabilnost kolektora.

Poklopac od stakla za posebne namene je visoko transparentan, što omogućava prodiranje dosta sunčeve energije. Pored toga, panelni kolektori Vitosol imaju zadnju ploču otpornu na probijanje i koroziju kao i visoko učinkovitu toplotnu izolaciju. Srce kolektora je apsorber – vijugava cev kroz koju teče solarna tečnost (solarni medijum). Iznad nje se nalazi panel apsorbera sa premazom ThermProtect.

Kako sunčeva svetlost postaje toplota?

Funkcija panelnog kolektora se zasniva na krugu. Kada sunčeva svetlost udari na površinu panelnih kolektora, zagreva se solarni medijum koji cirkuliše u cevima. Solarni medijum zatim prenosi toplotu bojleru za potrošnu toplu vodu ili akumulacionom bojleru za grejanje. Ciklus onda može početi ponovo.

U danima sa mnogo sunca, panelni kolektori mogu apsorbovati dosta sunčeve energije i privremeno je sačuvati u jedinici za skladištenje. Ako se ta energija ne oslobodi neko vreme, za kolektore postoji rizik od pregrevanja. Razlog za to je što jedinica za skladištenje više ne može apsorbovati energiju. Inteligentni sloj apsorbera štiti Viessmann panelne kolektore od tog rizika.

Razlika između standardnih apsorbera i preklopnih apsorbera

Patentirana tehnologija ThermProtect kompanije Viessmann sprečava dalju apsorpciju energije čim se dostigne određena temperatura, kada je solarni bojler potpuno zagrejan. Kada se temperatura za prebacivanje prekorači, menja se kristalna struktura sloja apsorbera, čime se višestruko povećava stopa toplotnog zračenja i smanjuje snaga kolektora. Dakle, temperatura stagnacije znatno opada, čime se sprečava nastanak pare. Kada temperatura kolektora ponovo padne, kristalna struktura se vraća u prvobitno stanje. Sunčeva energija se može ponovo apsorbovati kao pre. Promenjena struktura kristalne površine se može vratiti u prvobitan oblik neograničeni broj puta, tj. proces je potpuno reverzibilan. ThermProtect takođe omogućava bolje dimenzioniranje cele površine u odnosu na konvencionalne panelne kolektore.

Prednosti

Ukratko, Viessmann panelne kolektore visokih performansi Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM karakteriše sledeće:

ThermProtect štiti od pregrevanja kod visokih spoljašnjih temperatura i ima nisko odvođenje toplote
Visoka solarna pokrivenost
Pogodni su za pomoćno centralno grejanje i grejanje potrošne tople vode
Visoka nepropusnost zbog okvira zakrivljenog po obodima sa trakom za pričvršćivanje stakla
Brza i jednostavna montaže zahvaljujući utičnim konektorima za rebrastu cev od nerđajućeg čelika
Pogodni su za različite vrste instalacije: na krovu, ravnom krovu, u krovu i na fasadi
Pogodni su za horizontalnu i vertikalnu instalaciju
Atraktivan dizajn sa mogućnošću prilagođavanja kada se Vitosol 200-FM lakira u RAL bojama
Materijali za sve komponente su otporni na UV zračenje i koroziju

Panelni kolektori – asortiman proizvoda

Panelni kolektori kompanije Viessmann nude razne mogućnosti za instalaciju. Mogu se instalirati i horizontalno i vertikalno. Moguća je i instalacija na kosim krovovima. Kada zamenjujete kotao u stambenoj zgradi, kombinacija dva panelna kolektora i solarnog bojlera je često idealno rešenje.