Partner u blizini

Sistem grejanja – koji je pravi za Vas?

Da li želite da modernizujete ili efikasno dopunite svoj sistem grejanja? Viessmann nudi sistemska rešenja po meri za upotrebu u zasebnim kućama i stambenim zgradama. Asortiman ide od kondenzacionih kotlova za fosilna goriva do obnovljivih izvora energije i hibridnih rešenja. Pored toga, u Viessmann asortiman proizvoda takođe spadaju generatori toplote na električni pogon. Dakle, koji sistem grejanja je pravi za Vas, kako možete da uštedite energiju i u isto vreme imate niske troškove, i koje usluge nudi Viessmann za savremene sisteme grejanja? Na ovoj stranici smo za Vas pripremili informacije o raznim grejnim i sistemskim rešenjima kao i bitne detalje koje možete iskoristiti kao osnovu za svoju odluku o nabavci.

Dobro pripremljeni za nabavku sistema grejanja

Ako želite da obnovite svoj sistem grejanja, prvi korak je da se temeljno pripremite. Naime, sve se vrti oko planiranja. Prvo morate sebi odgovoriti na nekoliko pitanja. Na kraju krajeva, imate veliki izbor tehnologija grejanja. Pored toga, sistem treba da bude usklađen sa uslovima zgrade i sa preferiranim grejnim navikama i idejama pojedinačnih stanara.

 

Koji su kriterijumi najvažniji za Vas?

 • Da li treba da bude sistem grejanja na obnovljive izvore energije, ili da se uzmu u obzir klasični izvori energije ulje i gas?
 • Koliko je raspoloživog prostora za skladištenje goriva ili celokupan sistem?
 • Da li Vam je potrebna kombinacija različitih sistema?
 • Koliko bi sistem grejanja inače trebalo da košta?

Dakle, prvi korak obuhvata utvrđivanje činjenica. Pored toga, preporučujemo da se konsultujete sa kompetentnim Viessmann partnerom, koji će Vas posavetovati o svim aspektima savremenih sistema grejanja. 

Pronalaženje pravog instalatera

Kao što je već pomenuto, odabir sistema grejanja nije tako jednostavan zadatak. Na kraju krajeva, nisu samo lične preferencije presudne kod izbora između fosilnih i obnovljivih izvora energije. Češće se takođe postavlja pitanje da li sistem grejanja odgovara uslovima kuće – a oni su više ograničeni kod postojećih zgrada nego kod novogradnje. Između ostalog se mora utvrditi koja je potražnja za toplotom. Štaviše, sistem grejanja bi trebalo da radi ekonomično. Kotao ne sme biti ni premali ni prevelik za tu svrhu. Neki od naših Viessmann partnera Vam može pomoći oko svih tih pitanja. Oni su svi ovlašćeni inženjeri grejanja. U našem vodiču za „Pronalaženje pravog instalatera sistema grejanja” možete saznati na šta treba da obratite pažnju kada tražite partnera za svoj projekat grejanja.

Korišćenje kontrolne liste za pronalaženje pravog sistema grejanja

Koji tipovi grejanja zapravo postoje i da li odgovaraju Vašim ličnim zahtevima? Možete da koristite sledeću kontrolnu listu da unapred suzite svoj izbor. Time ćete razbistriti i pojednostaviti svoj put do savremenog grejanja.

Grejanje na gas obezbeđuju toplotu za preko 40 posto domaćinstava u Nemačkoj. Jedna od prednosti je tehnologija koja je isprobana i testirana decenijama, koja koristi gas na posebno efikasan način zahvaljujući kondenzacionoj tehnologiji i kojoj je potreban mali prostor za montažu. Zidni kotlovi na gas su posebno kompaktni. To čini ovaj sistem grejanja idealnim za zasebne kuće bez podruma ili kotlarnice, ali i za pojedinačne stanove u stambenim zgradama. Takođe je važno da znate kada donosite odluku: uprkos ograničenim rezervama gasa, kondenzaciona tehnologija na gas ima budućnost zahvaljujući biogasu i mogućem dodavanju vodonika. Pored toga, Viessmann sistemi grejanja se mogu kombinovati sa generatorima toplote na obnovljive izvore energije da bi stvorili hibridne sisteme.     

Grejanje sa gas – osetljiva odluka kada…

 • Želite sistem grejanja sa dokazanom kondenzacionom tehnologijom na fosilna goriva
 • Imate na raspolaganju samo ograničen prostor za tehnologiju
 • Već imate priključak na gas ili cisternu za tečni gas
 • Želite savremen sistem grejanja sa dobrim odnosom cene i kvaliteta
 • Želite da imate mogućnost kombinovanja sa obnovljivim izvorima energije

Kondenzaciona tehnologija čini da grejanje na fosilnu naftu ima svetlu budućnost. Isto kao kod grejanja na gas, efikasno se iskorišćava skladištena energija. Za razliku od poslednjeg, ipak se mora uzeti u obzir prostor za cisternu za mazut. Koliki je to prostor, ili koja je potrebna veličina cisterne, zavisi od dimenzije i energetskog statusa zgrade i pojedinačnih grejnih navika. Potražnja za grejanjem je znatno niža u potpuno modernizovanim postojećim zgradama nego u nemodernizovanim zgradama. Opšte je pravilo: Viessmann sistem grejanja na ulje može raditi na bio ulje, a može se i kombinovati sa generatorima toplote na obnovljive izvore energije.

Grejanje na ulje – osetljiva odluka kada…

 • Želite sistem grejanja sa dokazanom kondenzacionom tehnologijom na fosilna goriva
 • Se već grejete na ulje
 • Imate cisternu za ulje ili odgovarajuću prostoriju
 • Želite pouzdan generator toplote sa dobrim odnosom cene i kvaliteta
 • Želite da imate mogućnost kombinovanja sa obnovljivim izvorima energije

Hibridni sistemi grejanja iskorišćavaju više izvora energije. To omogućava kombinovanje fosilnih i obnovljivih izvora energije, na primer, kondenzacioni kotao na gas ili ulje sa toplotnom pumpom na električni pogon. To nudi mnogo fleksibilnosti zato što inovativni Viessmann kontrolni uređaji osiguravaju da uvek automatski bude izabran najefikasniji i najekonomičniji režim rada. Kao alternativa za ekonomični režim rada postoji ekološki režim rada. Kod tog režima, sistem radi sa fokusom na minimiziranju emisija CO2. Ukoliko su ispunjeni zahtevi, takođe postoji mogućnost integracije fotonaponskog sistema. To znači da se struja potrebna za rad sistema grejanja može proizvesti odmah. Dodatni plus: za hibridne sisteme grejanje na gas se dobijaju subvencije države [Nemačke] [primenjuju se lokalni uslovi].       

Hibridni sistem – osetljiva odluka kada…

 • Se već grejete na ulje ili gas
 • Želite da se uzdate u održivo generisanje toplote pomoću drugog sistema grejanja
 • Uvek želite da automatski iskoristite najjeftiniji ili najekološkiji izvor toplote
 • Želite da postanete manje zavisni od dobavljača električne energije zahvaljujući fotonaponskom sistemu
 • Želite da smanjite troškove nabavke kroz subvencije (gasno-hibridni sistem)

Toplotna pumpa za grejanje iskorišćava energiju skladištenu u vazduhu, zemlji ili vodi. To je efikasno i povoljno za klimu. Budući da se izvorima toplote može pristupiti na različite načine, ovaj vid grejanja je pogodan za skoro svaki tip zgrade. Ako rad toplotne pumpe zemlja-voda ne dolazi u obzir zbog geografske lokacije ili nedostatka prostora, toplotna pumpa vazduh-voda je održiva alternativa. Veoma interesantna činjenica: Viessmann sistemi grejanja se takođe mogu koristiti za hlađenje u letnjim mesecima. Doduše, važno je znati da, iz tehničkih razloga, toplotne pumpe rade efikasno prvenstveno u kombinaciji sa sistemima za grejanje prostora. To posebno treba imati na umu kada se modernizuju postojeći sistemi grejanja. Takođe, Vaši planovi moraju predvideti dovoljno prostora za akumulacioni bojler, koji je potreban za skladištenje toplote. Subvencije mogu pomoći oko smanjenja većih troškova za grejanje i instalaciju.

Grejanje toplotnom pumpom – osetljiva odluka kada…

 • Želite da iskoristite slobodno dostupnu energiju životne sredine za grejanje
 • Imate nepokretnost sa mogućnostima za geotermalne kolektore, sonde ili sa prostorom za instalaciju toplotne pumpe vazduh-voda
 • Želite da koristite svoj sistem grejanja i za hlađenje u letnjim mesecima
 • Imate podno grejanje ili izdašno dimenzionirane grejne površine
 • Imate dovoljno prostora u kući za akumulacioni bojler sa zapreminom do 1000 litara
 • Želite da smanjite veće troškove za generator toplote na obnovljive izvore energije zahvaljujući državnim subvencijama

Solarna toplotna energija iskorišćava slobodno dostupnu sunčevu energiju kao izvor toplote. U Centralnoj Evropi, solarni toplotni sistemi su pogodni za potrošnu toplu vodu ili kao pomoćno grejanje. Oni nisu u stanju da pokriju celokupno snabdevanje toplotom. Svejedno, potencijal za uštede je impresivan: moguće su godišnje uštede od 60 posto za grejanje potrošne tople vode, i oko 35 posto za kombinovano pomoćno centralno grejanje. Smanjenom upotrebom sistema grejanja na fosilna goriva mogu se smanjiti i energetski troškovi i emisije CO2. Ipak, da bi ulaganje bilo isplativo, kuća mora imati krov na koji ne pada senka i koji je orijentisan prema jugu, zapadu ili istoku. Da ponovimo, država subvencioniše i ovu tehnologiju [u zavisnosti od lokalnih uslova].

Solarna toplotna energija – osetljiva odluka kada…

 • Želite da iskoristite sunčevu energiju za grejanje vode ili kao rezervu za sistem grejanja
 • Posedujete kuću sa krovom na koji ne pada senka i koji je orijentisan prema jugu, zapadu ili istoku
 • Želite da dopunite postojeći sistem grejanja sistemom na obnovljive izvore energije
 • Želite da profitirate od vladinih subvencija za generatore toplote na održive izvore energije

Fotonaponski sistem pretvara sunčevu energiju u struju. Ista se može ubaciti u javnu elektro mrežu uz nadoknadu ili je može iskoristiti vlasnik – na primer za rad sistema grejanja na električni pogon kao što je toplotna pumpa. Zbog padajuće feed-in tarife i rastućih cena električne energije, druga opcija je trenutno mnogo zanimljivija. Da bi ulaganje u takav sistem bilo isplativo, Vaš krov bi trebalo da bude orijentisan prema jugu, zapadu i istoku. Pored toga, budite sigurni da na njega ne pada senka od drveća ili planina, itd. Državne subvencije za fotonaponske sisteme i jedinicu za skladištenje pomažu da se smanje troškovi nabavke.  

 

Fotonaponski sistem – osetljiva odluka kada…

 • Posedujete kuću sa krovom na koji ne pada senka i koji je orijentisan prema jugu, zapadu ili istoku
 • Želite da budete manje zavisni od dobavljača električne energije zahvaljujući struji sa krova
 • Želite da proizvodite sopstvenu struju za rad sistema grejanja
 • Želite da izvozite električnu energiju u javnu elektro mrežu
 • Želite da smanjite ulaganja uz državne subvencije za fotonaponske sisteme i jedinice za skladištenje struje

Električni sistemi za potrošnu toplu vodu zagrevaju vodu za piće samo kada je to stvarno potrebno. To je posebno higijenski, jer voda ne stoji dugo u cevima. Pored toga, potrošna topla voda se može isporučiti nezavisno od sistema centralnog grejanja. Ipak, zbog relativno visokih troškova električne energije, ovi sistemi su uglavnom isplativi za retko korišćene prostorije kao što je kupatilo za goste. Električni sistemi za grejanje prostora su posebno pogodni za novoizgrađene niskoenergetske i pasivne kuće. Kod njih je potražnja za energijom za grejanje posebno niska, a samim tim su i troškovi električne energije. Prednost: brzo grejanje popločanih podova u kupatilu i kuhinji. Elektronski Viessmann protočni bojleri i električni sistemi za grejanje prostora u kombinaciji sa toplotnim pumpama povećavaju efikasnost sistema na održiv način.

Elektronski sistemi za potrošnu toplu vodu – osetljiva odluka kada…

 • Vam je topla voda potrebna samo ponekad u nekim prostorijama
 • Želite da grejete vodu nezavisno od centralnog grejanja
 • Želite da grejete novoizgrađenu pasivnu ili niskoenergetsku kuću
 • Pridajete značaj brzom zagrevanju prostorija

Identifikujte svoje mogućnosti za modernizaciju i uštede

Nov sistem grejanja može biti veoma skup. Ipak, modernizacijom postojećeg sistema grejanja omogućavate uštede troškova grejanja, naročito na duge staze, pa se ulaganje obično isplati posle samo nekoliko godina. Učinite nešto dobro za životnu sredinu.

Veći komfor uz pametna grejna rešenja

Osim pravog sistema grejanja i odgovarajuće dodatne opreme, Viessmann takođe nudi aplikacije za upravljanje sistemom grejanja. Tako imate mogućnost da jednostavno podesite zahtevanu temperaturu dok ste u pokretu, pa da Vas dočeka topao dom kada stignete. Udobnost u radu je najviši prioritet za Viessmann. Aplikacije ViCare i Vitotrol omogućavaju vlasnicima sistema da praktično upravljaju svojim sistemima grejanja preko interneta. Vitofloor pruža savršeno rešenje za podno grejanje. Ako takođe želite da saznate više o Viessmann proizvodima ili da preuzmete korisne PDF dokumente, Vitoinfo je prava aplikacija za Vas. Viessmann upravljačka jedinica Vitotronic osigurava da sve sistemske komponente rade savršeno usklađeno, pouzdano i ekonomično.

Iskustvo kao garancija kvaliteta

Bez obzira koji sistem grejanja na kraju odaberete, uz Viessmann ćete uvek imati jakog partnera na svojoj strani. Brend Viessmann je sinonim za kvalitet već preko 100 godina! „Made in Germany” kao jedan od vodećih međunarodnih proizvođača sistema grejanja. Najvažnije za Vas: naše specijalizovane kompanije Vam nude prvoklasne usluge i mogu Vam pružati sveobuhvatan spektar rešenja za sve vrste goriva i sve uobičajane sisteme grejanja.

Sa inovativnim Viessmann sistem grejanja…

Štedite do 40% energetskih troškova
Postajete manje zavisni od rastućih cena električne energije (npr. ako koristite fotonaponski sistem)
Dobijate novac od države (subvencije)
Smanjujete emisije CO₂ do 50% i time štitite klimu i životnu sredinu
Upravljajte svojim naprednim sistemom grejanja preko interneta
Dobijate garanciju od deset garancija na izmenjivače toplote od nerđajućeg čelika kod kondenzacionih kotlova
Možete se uzdati u svoj sistem grejanja na duge staze

Saveti za Vaš Viessmann sistem grejanja

Nakon nabavke Viessmann sistema grejanja, trebalo bi da vodite računa o održavanju, čuvanju i pravilnim podešavanjima za Vaš sistem. Redovno servisiranje od strane stručnjaka osigurava dugotrajan besprekoran rad Vašeg sistema grejanja. Učestalost i obim servisiranja se razlikuju u zavisnosti od sistema i modela. Pored informacija o održavanju sistema grejanja, Viessmann vodič nudi širok spektar informacija i saveta o grejanju i uštedi energije:

Dodatne informacije

Direktna veza sa stručnjacima u vezi sa svim aspektima grejanja kao i sveobuhvatni informacioni materijali o tehničkim podacima za asortiman Viessmann proizvode – iskoristite sledeće ponude: