Dobri razlozi za dopunu Vaše instalacije grejanja solarnom toplotom

Samo u Nemačkoj je još uvek u upotrebi oko dva miliona instalacija grejanja koje su starije od 25 godina. Njihovi vlasnici najčešće nisu uopšte svesni koliko novca bacaju na suvišnu energiju koja odlazi kroz dimjnak kao neiskorišćena toplota. Osim toga, ove stare instalacije opterećuju okolinu nepotrebnim emisijama CO2 i doprinose globalnom zagrevanju.

Ušteda energije

Zamenom ovih instalacija efikasnim kondenzacionim kotlovima, kotlovima na pelete ili toplotnim pumpama u kombinaciji sa solarnom tehnikom korisnici bi mogli da uštede do 25 procenata energije. To bi iznosilo deset procenata ukupne nemačke potrošnje energije sa istovremenim smanjenjem emisija CO2 za 54 miliona tona godišnje.

Očuvanje resursa

Trećina ukupne energije u Nemačkoj koristi se za grejanje. Energetski štedljive građevine i štedljivi sistemi grejanja kao što je na primer kondenzaciona tehnika značajno mogu da smanje upotrebu energije, što može da doprinese očuvanju resursa i zaštiti okoline.

Zagrevanje potrošne vode solarnom toplotom ima veliki potencijal uštede

Veliki potencijal uštede

Zagrevanje potrošne vode ima veliki potencijal uštede. Tako su u našem podneblju u letnjim mesecima solarni kolektori u kombinaciji sa bojlerom najinteresantnija alternativa za kotao.

Čak i u prelaznom periodu kotao često može da bude isključen uz solarnu podršku grejanju.

U jednoporodičnoj kući solarna energija pokriva do 60 procenata energije neophodne za zagrevanje potrošne vode.


Zagrevanje potrošne vode i podrška grejanju solarnom energijom

Solarne instalacije su idealne za zagrevanje potrošne vode i podršku grejanju. Zahvaljujući besplatnoj solarnoj energiji Vaša investicija se može isplatiti za nekoliko godina.

Na ovaj način možete da koristite solarnu energiju za zagrevanje potrošne vode i podršku grejanju. Ušteda na ulju ili gasu je veoma velika: godišnje ćete koristiti energiju za 60 procenata manje. Ukoliko kombinujete zagrevanje vode za potrošnju i za grejanje, godišnja ušteda bi bila do 35 procenata ukupne energije koja Vam je neophodna.
 

Sistem solarne toplote sa bivalentnim bojlerom

Solarna instalacija sa bivalentnim bojlerom

Kod ovog rešenja je najvažniji bivalentni bojler. Kada je dovoljna osunčanost, solarni medijum koji se nalazi u solarnoj instalaciji zagreva vodu u bojleru preko izmenjivača toplote. Ukoliko se temperatura smanji zbog potrošnje vode prilikom kupanja ili tuširanja, po potrebi se uključuje kotao za dodatno zagrevanje preko drugog kruga grejanja.


Solarna instalacija za zagrevanje potrošne vode i podršku grejanju

Solarni medijum koji se zagreje u solarnim kolektorima može se, osim za zagrevanje potrošne vode, koristiti i za dodatno zagrevanje vode za grejanje. Za to krug grejanja izmenjivačem toplote koristi vodu koja se kontinuirano zagreva solarnim kolektorima u solarnom bojleru. Regulacija proverava da li može da se postigne željena temperatura. Ukoliko je temperatura ispod zadate vrednosti, onda se uključuje i kotao.

Sistem solarne toplote za zagrevanje potrošne vode

Wie funktioniert Solarthermie?

Da biste pogledali video, kliknite na dugme za reprodukciju. Napominjemo da se reprodukcijom videa, podaci prenose na YouTube. Za detalje molimo da pogledajte našu Politiku privatnosti.

Wie funktioniert Solarthermie?
Unser Experte Carsten Kuhlmann erklärt, wie eine thermische Solaranlage funktioniert.
Solarthermie von Viessmann - In jeder Hinsicht zukunftssicher

Sonnenkollektoren von Viessmann – in jeder Hinsicht zukunftssicher

Hohe Betriebssicherheit und lange Nutzungsdauer zeichnen alle Flach- und Röhrenkollektoren von Viessmann aus. Die Vitosol Sonnenkollektoren sind aus korrosions- und UV-beständigen Materialien. Der Qualitätstest nach der Prüfnorm EN 12975 belegt dies eindrucksvoll. Zudem bestätigt er gleichzeitig die konstant hohe thermische Leistung.

Viessmann kann auf mehr als 30 Jahre Erfahrung bei der Entwicklung und Produktion von Sonnenkollektoren zurückgreifen.