Partner u blizini

Podno grejanje: funkcija, vrste i regulacija

Viessmann ne samo da ima različite generatore toplote u svom portfelju, već ima i odgovarajući pribor za centar za grejanje. To znači da dobijate sistem iz jednog izvora, sa svim komponentama koje su optimalno usklađene jedna sa drugom, direktno iz fabrike. Ovaj Vitoset asortiman obuhvata različite vrste podnog grejanja, koje je poslednjih godina sve više standard u novogradnji. Ali se takođe sve češće rekonstruiše u postojećim zgradama. Ovde možete saznati kako funkcioniše, koje prednosti ima, posebno u odnosu na klasične radijatore, i koje tipove Viessmann navodi u svom asortimanu.

Prednosti podnog grejanja

Šta možete očekivati od Vitoset sistema podnog grejanja:

Ekonomičan rad koji štedi energiju
Visok nivo udobnosti i udobnosti
Visoka operativna pouzdanost i dug radni vek
Konstantno visok kvalitet, u skladu sa odgovarajućim standardima
Izvanredan kvalitet pojedinačnih komponenti kao i celokupnog sistema
Optimalno usklađeni elementi sistema
Bezbedna instalacija koja štedi vreme

Posebna prednost: zbog velike površine izmenjivača toplote, podno grejanje može da radi sa veoma niskim temperaturama polaza u kombinaciji sa kotlovima na ultra niskim i niskim temperaturama, kondenzacionim kotlovima, toplotnim pumpama i mnogim drugim Viessmann proizvodima.

Kako funkcioniše podno grejanje?

Mora se napraviti razlika između električnog i toplovodnog podnog grejanja. Viessmann prodaje električnu verziju u asortimanu Vitoplanar. Osnovna funkcija je ista za oba. Kao sistem grejanja prostora, podno grejanje odaje toplotu u prostorije po celoj površini poda. Kao rezultat toga, mnogi ljudi ga takođe smatraju veoma prijatnim. Pored toga, moguća je i prilično niska polazna temperatura podnog grejanja, što je već naglašeno u prednostima. Sistem podnog grejanja na toplu vodu povezan je sa centralnim generatorom toplote. Električni Vitoplanar sistem podnog grejanja radi nezavisno od toga i obično se koristi u projektima rekonstrukcije. U nastavku ćemo detaljnije govoriti o toplovodnom podnom grejanju i njegovim posebnostima u pogledu strukture, funkcije i sistema instalacije.  

Komponente podnog grejanja

Podno grejanje se postavlja na mokri ili suvi sistem. Kod mokrih sistema podnog grejanja, cevi za grejanje se polažu direktno u grejanu košuljicu i time direktno okružuju nju. Ova metoda je posebno pogodna za nove zgrade, jer je ovo prvi put da se postavlja pod. Toplota se ovde distribuira preko zagrejane košuljice. Nasuprot tome, suvi sistem podnog grejanja Viessmann je smešten u izolacionom sloju. Ovde cevi za grejanje leže direktno ispod podne obloge u pločama suve košuljice. Verzija sa podnim grejanjem u suvom sistemu je stoga veća verovatnoća da će se izabrati za projekte modernizacije, odnosno ako želite da naknadno ugradite sistem podnog grejanja.

Sledeće komponente su važne za obe varijante:

  • Izolacioni sloj (uključujući zvuk udara)

  • Rubna izolaciona traka

  • Cevi za grejanje

  • Sistemi nosača (uključujući prostirke, stezne šine)

  • Grejana košuljica ili suve košuljice

  • Podovi

Savet: Kada je u pitanju pod, imate širok spektar mogućnosti dizajna. Samo se uverite da je proizvođač odobrio podove za upotrebu sa podnim grejanjem. Moguće su sledeće podne obloge: keramičke pločice, ploče, prirodni kamen, betonski blok, tekstilne obloge, PVC, linoleum, laminat, parket, pluta. Posebno treba obratiti pažnju na toplotnu provodljivost. Ovo bi trebalo da odgovara odgovarajućim zahtevima za toplotom i ponašanju zagrevanja. Najbolje je prethodno dobiti sveobuhvatan savet od Viessmann partnera.

Različiti tipovi: stud, tacker i sistemi za modernizaciju

Viessmann nudi tri sistema za podno grejanje. Sistem klinova i navlaka je najbolji izbor kada je u pitanju polaganje u mokrom sistemu. Tacker sistem za toplovodno podno grejanje karakteriše to što se cevi polažu na obložene izolacione ploče i pričvršćuju specijalnim spajalicama. Kod sistema klinova, cevi za grejanje se polažu između klinova i ne zahtevaju dodatno pričvršćivanje. Struktura ploča sa klinovima obezbeđuje minimalno rastojanje u svakom trenutku. Moguće je i pravougaono i dijagonalno usmeravanje.

Sistem modernizacije je posebno pogodan za projekte renoviranja. To znači da se sistem može ugraditi na postojeću košuljicu. Viessmann sistem modernizacije podnog grejanja je pogodan čak i za druge vrste površinskog grejanja kao što je zidno ili plafonsko grejanje. Pored sistemskih ploča, sistem se sastoji od odgovarajućih sistemskih cevi. Za stvaranje optimalne veze sa podlogom koristi se brzo vezivanje i masa za punjenje i fugovanje visokih performansi. Za to su pogodni, između ostalog, beton, cementna košuljica, estrih vezana kalcijum-sulfatom ili keramičke obloge. Ovde je važna temeljna priprema podloge  

Kontrolna tehnologija i regulacija preko aplikacije

Optimalno podešavanje Viessmann sistema podnog grejanja je neophodno. Stoga je srž ovoga kontrolna tehnologija. Važne komponente su:

  • Distributer kruga grejanja

  • Actuator

  • Ograničavač temperature

  • Sobni termostat

Sve Viessmann Vitoset upravljačke komponente su u skladu sa zahtevima važećeg Zakona o energetici zgrada (GEG) i optimalno su usklađene sa Vitoset sistemom podnog grejanja. Upotreba individualnih regulatora sobne temperature omogućava orijentisanu na potražnju i efikasno korišćenje energije. Tehnologija upravljanja je posebno dizajnirana za kombinaciju toplotne pumpe i podnog grejanja. Pored korišćenja ove kombinacije za grejanje, jedan od glavnih fokusa bio je na mogućnosti korišćenja toplotne pumpe i podnog grejanja za hlađenje.  

Kontrolisanje podnog grejanja takođe preko aplikacije

Viessmann podno grejanje se takođe može digitalno kontrolisati i optimalno podešavati prema vašim potrebama. Ovo je moguće sa aplikacijom Vitofloor posebno dizajniranom za korišćenje sa podnim grejanjem ili sa aplikacijom ViCare, koju možete koristiti za kontrolu celog sistema ili centralnog generatora toplote, a time i podnog grejanja kao dela celokupnog sistema. U oba slučaja štedite energiju jer možete pratiti potrošnju i brzo vršiti podešavanja. Takođe povećavate nivo udobnosti. Njime se može upravljati u pokretu ili jednostavno iz udobnosti vašeg sofe preko ViFi-a.

Kao direktna veza sa vašim podnim termostatom, Vitofloor aplikacija vam nudi praktičan pristup svim zonama grejanja. Vaša prednost: Brojne funkcije olakšavaju kontrolu potrebne temperature, čak i leti. Štaviše, automatizovani vremenski programi ili intuitivni ručni rad omogućavaju visok nivo pogodnosti rada.

Od podruma do stambenog prostora – individualna kontrola sobe pomoću aplikacije ViCare

Individualna kontrola sobe pomoću aplikacije ViCare