Proglas o zaštiti životne sredine

Kao porodično preduzeće treće generacije i međunarodno vodeći proizvođač tehnike grejanja deklarišemo se ne samo kao društveno odgovorno preduzeće, već i kao preduzeće odgovorno za sigurnu budućnost narednih generacija. Zbog toga je kontinuirano poboljšanje mera za očuvanje resursa i životne okoline bitni deo filozofije našeg preduzeća. 


emas.jpg

Odavno je osnovan menadžment za zaštitu životne sredine

Već decenijama vodimo računa o zaštiti životne sredine u celom lancu stvaranja vrednosti. Zaštita sredine koja je integrisana u sve procese i proizvode ima apsolutni prioritet nad naknadnim uklanjanjem nastalih šteta. Menadžment za zaštitu životne sredine, koji već godinama postoji, organizuje i kontroliše sprovođenje politike zaštite životne sredine. Stalno se proverava ispunjavanje ciljeva koji su zadati politikom zaštite životne sredine. U Nemačkoj su sva Viessmann sedišta i predstavništva sertifikovana prema DIN EN ISO 14001 standardu. Viessmann postrojenje sa sedištem u Alendorfu je prvo preduzeće u branši tehnike grejanja i drugo preduzeće u Nemačkoj koje je dobilo sertifikat 1995. godine prema strogim evropskim eko-audit EMAS standardima.


Energetski efikasni i ekološki proizvodi

Naročito kod razvoja naših proizvoda veliku pažnju obraćamo na održivost. Već tokom izrade vodimo računa da se u proizvodnom procesu upotrebe sirovine koje čuvaju resurse. Tokom rada, proizvođači toplote odlikuju se visokim termičkim stepenom korisnosti i dugotrajnošću. Kad istekne tehnički vek trajanja Viessmann proizvodi se stručno razgrađuju, a vredne sirovine se recikliraju.

Viessmann je višestruko nagrađivan za tehnološke inovacije i uzorni angažman u očuvanju okoline, između ostalog "Evropskom nagradom za zaštitu sredine" i nagradom "Sjaj" Saveza za zaštitu sredine Hesena. Nemačka agencija za energiju (dena) dodelila je preduzeću Viessmann nagradu za energetsku efikasnost "Energy Efficiency Award" za centralu za rekuperaciju toplote koja je realizovana u okviru projekta "Efikasnost plus".

auszeichnungen.jpg

nachhaltigkeitspreis.jpg

Projekat održivosti "Efikasnost plus"

U središtu aktuelnog angažmana održivosti je projekat "Efikasnost plus" koji počiva na sveobuhvatnom konceptu zaštite klime, efikasnosti resursa i sigurnosti. Time ne povećavamo samo efikasnost rada i materijala u proizvodnji, nego i energetsku efikasnost kod proizvođača i korisnika. Rezultat je ušteda 40 procenata fosilne energije i redukcija emisija CO2 za trećinu. Tako nam uspeva da odvojimo potrebu za energijom od proizvodnje.

Preduzeću je 2009. godine dodeljena nagrada za održivost "Nemačka najodrživija proizvodnja 2009", 2011. godine nagrada za održivost "Nemačka najodrživija marka 2011", a 2013. godine nagrada za održivost za "uzornu efikasnost resursa".

nabu.png

Ugovorom o saradnji sa Nemačkim savezom za zaštitu prirode (NABU) ističemo našu dosledno ekološku orijentaciju.