Geotermija sa 5 zvezdica za novi hotel Hilton u Beogradu

Jedinstveni sistem toplotnih pumpi, prvi te vrste u globalnom Hilton lancu

Potpuno novi hotel Hilton uskoro otvara svoja vrata gostima da pruži jedinstveno iskustvo moderne elegencije i luksuza. Ali ono što gosti neće moći da vide je možda još interesantnije. Dole duboko, ispod zemlje, na hotelskom nivou -4, leži izvanredno energetsko rešenje.

Dve Viessmann-ove toplotne pumpe (600 kW svaka) zadužene za grejanje i hlađenje hotela koriste zemlju kao izvor kroz geotermalne sonde, dok je treća Viessmannova toplotna pumpa (500 kW) zadužena je za potrošnu toplu vodu. Kao primarni izvor energije postavljene su čak 72 geoKOAX geotermalne sonde ukupne dužine 7.210 metara.

Ovo jedinstveno rešenje rešilo je pitanje minimalnog raspoloživog prostora, kao i pouzdanosti izvora energije uz ograničenja koja diktira lokacija u elitnom delu centra grada.

Svaka Viessmann-ova visokotemperaturna toplotna pumpa ima poseduje kontrolere sa ekranima u boji osetljivim na dodir koji omogućuju jednostavno podešavanje i vizuelno praćenje rada postrojenja. Ovi kontroleri su dalje povezani u nadređeni sistem za praćenje i podešavanje preko Modbus protokola što omogućuje da se sve prati i podešava preko interneta sa bilo kog mesta na planeti. Promena zadate vrednosti, korekcija radne krive, infomacija o alarmu i slično - su praktično trenutno moguće i vidljive, što predstavlja posebnu pogodnost za objekat ovakve namene.

Superiorna efikasnost treba da pruži prvoklasne pogodnosti za klijenta. Hotel se otvara 8. marta.