Partner u blizini

Ledeni rezervoar – struktura, funkcija, prednosti i mogućnosti za finansiranje

Pogled odozgo na još uvek tečni ledeni rezervoar

Sistem grejanja sa ledenim rezervoarom sastoji se od toplotne pumpe rasolina-voda i ledenog rezervoara. Ova kombinacija omogućava sistemu da izvlači toplotu ne samo iz zemlje, već i iz vode i vazduha iz okoline. Međutim, najvažniji izvor toplote je ledeni rezervoar. Sistemi ledenih rezervoara energije se uglavnom koriste u zgradama sa visokim zahtevima za grejanje i/ili hlađenje. To ih čini inovativnim klimatskim rešenjem i za komercijalne i za komunalne oblasti primene. 

Struktura ledenog rezervoara energije

Ledeni rezervoar se sastoji od cisterne koja je kompletno zakopana pod zemljom. Sama cisterna je obično napravljena od betona i nije izolovana. Sadrži velike cevne grejače u kojima cirkuliše tečnost otporna na smrzavanje (rasolina). Jedan deo grejača deluje kao izmenjivač toplote za ekstrakciju, a drugi deo kao izmenjivač toplote za regenerisanje. Kada se instaliraju sve cevi, izlazi i ulazi, cisterna se napuni vodom, koja služi za snabdevanje energijom.

Kako funkcioniše grejanje ledom

Toplotne pumpe Vitocal 300-G kao komponenta sistema ledenog rezervoara grejanja (fotografija: © Enno Friedrich www.ef-artfoto.de)

U sistemu ledenog rezervoara grejanja, prvi izmenjivač toplote izvlači energiju iz tečne vode i prenosi je na toplotnu pumpu. Ovde dolazi do procesa kompresije, u kojem rashladno sredstvo prvo ispari i zatim se kompresuje. Rezultirajuća toplota se može iskoristiti i za grejanje i za toplu vodu. Kako detaljno izgleda ovaj proces objašnjeno je u poglavlju Kako funkcioniše toplotna pumpa.

Kako voda predaje svoju toplotu izmenjivaču toplote za ekstrakciju, tako pada njena temperatura, i ona se postepeno smrzava. Da bi se sprečilo oštećenje cisterne, cevi su položene na način da se voda smrzava od unutra ka spolja. Izmenjivač toplote za regenerisanje obezbeđuje za cisternu toplotu iz solarnog vazdušnog apsorbera ili nekog drugog izvora toplote.

Zbog nedostatka izolacije oko betonske cisterne, zemlja oko Viessmann ledenog rezervoara mu obezbeđuje grejanje, što ubrzava proces odmrzavanja. Čim se voda vrati u tečno stanje, ciklus se može ponoviti koliko god je puta to potrebno. Osim geotermalne toplote, i drugi uticaji iz životne sredine, kao što su topla kiša ili sunčevo zračenje, takođe podstiču ovaj proces regenerisanja.

Još jedan način za izvlačenje toplotne energije iz životne sredine je korišćenje solarnih vazdušnih apsorbera. Oni se instaliraju na krovu i uzimaju energiju i iz vazduha iz okoline i iz sunčevog zračenja. Ova energija se zatim dovodi do toplotne pumpe. Ako trenutno ne postoji potražnja za toplotom, solarni vazdušni apsorberi daju energiju ledenom rezervoaru, što ubrzava proces regenerisanja.

Viessmann ledeni rezervoari koriste posebnu osobinu zvanu energija od kristalizacije. Drugim rečima, ledeni rezervoar energije obezbeđuje energiju čak i kada se voda zaledi. To je zato što se tokom promene agregatnog stanja (promena faze) oslobodi ista količina energije koliko je potrebno za zagrevanje jednog litra vode od 0 do 80 stepeni Celzijusovih. To u praksi znači da ledeni rezervoar zapremine od 10 kubnih metara pruža istu količinu energije kao sagorevanje 110 litara mazuta.

Pregled prednosti ledenog rezervoara

Postoje mnoge prednosti kada se odlučite za ledeni rezervoar energije. Neke od najvažnijih su:

  • Iskorišćavanje besplatne toplote iz okoline, geotermalne toplote i energije od kristalizacije
  • Proces regenerisanja se može ponoviti koliko god je puta potrebno
  • Pouzdan i ekonomičan rad zbog veoma male potrebe za održavanjem
  • Funkcija prirodnog hlađenja u toplijim mesecima
  • Nisu potrebne dozvole za instalaciju, jer se ne zahteva duboko bušenje
  • Tehnologija je povoljna za životnu sredinu

Asortiman proizvoda

Toplotne pumpe danas iskorišćavaju vazduh iz okoline, zemlju ili podzemne vode kao izvore toplote. Koncept grejanja sa ledenim rezervoarom kombinuje energiju iz vazduha i geotermalnu energiju i takođe je u stanju da koristi sunčevo zračenje kao izvor toplote.