Partner u blizini

Velike toplotne pumpe za industrijske oblasti primene

Velike Viessmann toplotne pumpe povezane u kaskadi

Energija iz životne sredine je napredna i isplativa alternative za fosilna goriva. Raspoloživa je besplatno i nudi nezavisnost od ulja i gasa. Toplotna pumpa čini korišćenje prirodne energije posebno učinkovitim i odgovornim prema životnoj sredini. U ovom segmentu, Viessmann nudi mnogo više od rešenja za zasebne kuće i kuće za dve porodice. Velike toplotne pumpe za industrijske oblasti primene, komercijalna preduzeća, lokalne nadležne organe i velike stambene zgrade takođe pružaju nepokretnostima veći raspon snaga. To čine na pouzdan i efikasan način, kako za grejanje tako i za hlađenje.

Napomena za korišćena rashladna sredstva

Toplotnim pumpama su potrebna rashladna sredstva: Današnje toplotne pumpe uglavnom sadrže fluorisane gasove staklene bašte (F gasovi). Oni su ili štetni po klimu (takozvani hlorofluorougljovodonici – HFC-ovi) ili zagađuju životnu sredinu preko zagađenja vode (takozvani hidrofluorolefini – HFO-ovi). Održiva alternativa su prirodna rashladna sredstva (npr. propan/R290). U izveštajima o perfluorisanim i polifluorisanim hemikalijama (PFAS-ovi), rashladna sredstva u toplotnim pumpama su opisana kao „toksična” – ali to se odnosi samo na HFO-ove. Prirodni KM-ovi koji sadrže R290 i HFC-ove nisu toksični. Viessmann će konvertovati sve toplotne pumpe za rad sa prirodnim rashladnim sredstvima (R290) u doglednoj budućnosti. Trenutno i dalje koristimo HFC-ove R32, R410A, R407C. Dve toplotne pumpe za potrošnu toplu vodu koje koriste HFO biće zamenjene do 2024. godine. Velike toplotne pumpe koje koriste HFO biće postepeno konvertovane za rad sa prirodnim rashladnim sredstvima tokom narednih nekoliko godina.

Nemačka i EU pooštravaju pravila za rashladna sredstva za veću zaštitu klime i životne sredine. Viessmann aktivno podržava ubrzani direktni prelazak na prirodna rashladna sredstva bez „zaobilaženja” preko HFO-ova. Ambiciozni novi pravilnik nije „kočnica” za ciljeve toplotne pumpe (kao što tvrde mnogi iz hemijske industrije i industrije klimatizacije): on stvara pravnu izvesnost za milijarde investirane u toplotne pumpe i podržava brzo širenje. 

Podržavamo Savezno finansiranje za energetski efikasne zgrade (BEG) u Nemačkoj sa podsticajima za prirodna rashladna sredstva: 

  • Od 01.01.2023. godine: dodatna bonus subvencija od 5% za toplotne pumpe koja iskorišćavaju prirodna rashladna sredstva. 
  • 01.01.2028. godine: u principu će samo toplotne pumpe sa prirodnim rashladnim sredstvima ispunjavati uslov za podršku

Grejanje geotermalnom energijom, podzemnim vodama, ledom i otpadnom toplotom

Velike Viessmann toplotne pumpe su konstruisane za visoko efikasan rad. One čak i postižu i premašuju striktne Evropske standarde u tom procesu. Pored toga, karakteriše ih kompaktan dizajn i konstrukcija sa niskim nivoom buke i vibracija. U zavisnosti od modela, velike toplotne pumpe se mogu proširiti, a shodno tome i brzo i jednostavno prilagoditi bilo kom zahtevu za grejanje i hlađenje. U izvore toplote mogu spadati otpadna toplota iz različitih izvora, zemlja kao i podzemne vode. Alternativno se može koristiti ledeni rezervoar energije za generisanje toplote.

Grejanje geotermalnom energijom

Zemlja je ogromno skladište energije, koje je ljudima raspoloživo besplatno. Pomoću toplotne pumpe rasolina-voda, ova energija se može pretvoriti u energiju za grejanje ili za grejanje potrošne tople vode, i to bez potrebe za sagorevanjem fosilnih goriva. Raspon snaga standardne velike toplotne pumpe ide od 27 do 240 kilovata nominalne snage grejanja i može se povećati do 1200 kilovata zahvaljujući funkciji kaskade.

U zavisnosti od zahteva, velike toplotne pumpe kompanije Viessmann postižu temperaturu protoka do 73 stepena Celzijusova. To ispunjava većinu zahteva za izgradnju stambenih i komercijalnih objekata kao i higijenske propise za grejanje potrošne tople vode. Takođe možete saznati više o grejanju geotermalnom energijom u poglavlju pod nazivom Toplotne pumpe rasolina-voda.

Grejanje ledom

Na slici se vidi unutrašnjost Viessmann ledenog rezervoara, koji služi kao izvor toplote za veliku toplotnu pumpu.

Viessmann sistem ledenog rezervoara sada pruža dodatni atraktivni izvor toplote koji je raspoloživ za toplotne pumpe rasolina-voda. Podzemne cisterne za skladištenje i solarni vazdušni apsorberi se koriste kao isplativa alternativa za geotermalne sonde i geotermalne kolektore, i nisu potrebne dozvole. Vazduh iz okoline, otpadna toplota, izlaganje suncu i zemlja se simultano koriste kao izvori toplote. Jednostavno rečeno, sistem ledenog rezervoara se sastoji od cisterne napunjene vodom, u kojoj je položeno nekoliko velikih spiralnih cevi. Rasolina otporna na smrzavanje cirkuliše kroz te spirale, čime se prenosi toplota u vodi do velike toplotne pumpe.

Cisterna se zakopava ispod površine zemlje i stoga iskorišćava toplotu zemlje da iznova zagreva vodu koja se nalazi unutra. To je neophodno zato što toplotna pumpa redovno izvlači toplotu iz vode. Posebna karakteristika jedinice ledenog rezervoara je iskorišćavanje toplote od kristalizacije. To se dešava kada voda u cisterni promeni svoje agregatno stanje i zamrzne se. Osim pomoću geotermalne toplote, ledeni rezervoar energije se može be odmrznuti i pomoću solarnih apsorbera. Možete saznati detaljnije o funkcionisanju ovog procesu u poglavlju pod naslovom Ledeni rezervoar energije.

Grejanje podzemnim vodama

Pored zemlje, i podzemne vode iznad određene dubine pružaju konstantan, visok nivo toplote tokom cele godine, koja se može iskoristiti za pomoćno centralno grejanje ili grejanje potrošne tople vode. Uprkos svojim kompaktnim dimenzijama, velike toplotne pumpe su pravi snagatori. Kako se zahtev grejanje i hlađenje povećava, krug kaskade sa nominalnom snagom grejanja do 1450 kilovata pouzdano obezbeđuje potrebnu toplotu, čak i tokom maksimalnih opterećenja. Uređaji su standardizovani i omogućavaju brz i sveobuhvatan inženjering, kao i transparentan obračun troškova.

Grejanje otpadnom toplotom

Sledeći video pokazuje kako velike toplotne pumpe obezbeđuju toplotu bez emisija pomoću otpadne toplote.