Partner u blizini

Vodonik kao novi izvor energije

Vodonik kao novi izvor energije & Kako ćemo se grejati u budućnosti?

Hydrogen as a new source of energy & How will we heat ourselves in the future?

Političari u EU postavili su sebi ambiciozni cilj da postanemo klimatski neutralni do 2050. godine i smanjimo emisiju CO2 na nulu.

Ali nije svaka kuća pogodna za grejanje toplotnom pumpom ili električnim kotlom.

Pa kako ćemo sutra grejati domove? 

Vodonik donosi značajan uspeh u smanjenju CO2

Energetska revolucija u građevinskom sektoru  - mnogi takođe govore o građevinskoj revoluciji  - ne može se ograničiti samo na sisteme električnog grejanja, jer bi za to bile potrebne ogromne investicije da bi se proizvodnja energije višestruko povećala.

Stručnjaci pridaju posebnu važnost vodoniku proizvedenom na CO2 neutralan način. Prema studiji Deutsche Energie Agentur (Dena), upotreba vodonika u sva tri glavna sektora koja troše energiju  - saobraćaju, snabdevanju električnom energijom i toplotnom energijom - mogla bi uštedeti 360 milijardi evra do 2050.

Pored toga, novi izvor energije mogao bi da postigne značajan uspeh u smanjenju emisije CO2 u vrlo kratkom roku. Kada bi se našem prirodnom gasu dodalo 20 procenata vodonika  - što bi danas već bilo moguće u teoriji  - emisije gasova sa efektom staklene bašte već bi se mogle smanjiti za oko 7 procenata godišnje. 

Ovo je značajan i istovremeno brzo efikasan doprinos zaštiti klime. Zbog toga političari ubrzavaju razvoj infrastrukture za proizvodnju, distribuciju i upotrebu novog izvora energije. Početkom jula 2020. godine, Komisija EU predstavila je strategiju za vodonik koja predviđa snažno proširenje proizvodnih kapaciteta.

Ovog leta je nemačka vlada takođe objavila svoju Nacionalnu strategiju za vodonik. Ova strategija pruža perspektivu finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 9 milijardi evra za ciljani razvoj vodonične infrastrukture.

Kondenzacioni kotlovi na gas od lidera inovacija već su kompatibilni sa vodonikom

Korisnici koji su trenutno zainteresovani za novi sistem grejanja već danas mogu da se odluče za budući i održiv sistem grejanja. Kao lider u inovacijama u industriji, Viessmann je već omogućio sigurno i efikasno korišćenje ovog novog izvora energije.

Savremeni kondenzacioni kotlovi na gas, iz porodica Vitodens 300 i Vitodens 200, mogu efikasno da rade sa 20 do 30 procenata vodonika u prirodnom gasu. Vlasnici kuća i stanova koji se za svoje grejanje na gas oslanjaju na modernu Viessmann tehnologiju, idealno su opremljeni za budućnost.

Kondenzacioni kotao "H2ready" za 100 posto vodonika

Da bi se otvorio put ka budućnosti neutralnoj za štetne gasove, Viessmann trenutno razvija inovativno rešenje sa kondenzacionim kotlom "H2ready" ugrađenim za čisti vodonik.

Uređaj je zasnovan na dokazanoj tehnologiji kondenzacije gasa i takođe će moći da radi na prirodni gas ili mešavinu prirodnog gasa / vodonika. Prvi prototipovi se trenutno detaljno ispituju u istraživačkom centru u sedištu kompanije u Allendorfu.

Očekuje se da će uređaji biti predstavljeni na tržištu od 2024. godine, kada će prve gasne mreže za vodonik biti dostupne u Nemačkoj  

  

Vodonik - Klimatski izvor energije budućnosti

Najčešći element u univerzumu ima brojna pozitivna svojstva.

Vodonik je:

  • netoksični, nekorozivni i neradioaktivni,
  • ne zagađuje vodu i ne šteti prirodi ili životnoj sredini,
  • pre svega, njegovo sagorevanje ne proizvodi CO2 koji šteti klimi

Međutim, element se na zemlji ne pojavljuje u čistom obliku, već se mora dobiti iz vode ili drugih jedinjenja koja sadrže vodonik.

U obliku vode pokriva preko dve trećine zemljine površine.

Ukupni vodni resursi zemlje iznose približno 1,386 milijardi kubnih kilometara.

Političari i stručnjaci se prvenstveno fokusiraju na elektrolizu vode da bi proizveli ovaj novi izvor energije. Električna energija potrebna za ovo dolazi iz vetroelektrana i fotonaponskih postrojenja, koja već proizvode više električne energije nego što se može potrošiti u vetrovitim i sunčanim danima. Ovaj višak električne energije treba iskoristiti za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik. Vodonik dobijen na ovaj način potpuno bez CO2 emisije je poznat kao „zeleni vodonik".