Partner u blizini

Solarni prozjumeri: šta smo doživeli na jednom od prvih sistema?

Na ravnom zelenom krovu šarmantne porodične kuće u Ripnju kod Beograda, "širi" se solarna fotonaponska elektrana od 10kWp

Solarni prozjumeri: šta smo doživeli na jednom od prvih sistema?  

Na ravnom zelenom krovu šarmantne porodične kuće u Ripnju kod Beograda, "širi" se solarna fotonaponska elektrana od  10kWp, koja je svom vlasniku donela punopravan status prozjumera (kupca-proizvodjača električne energije). Čestitamo.

Sa korisnikom  smo rame uz rame prošli sve korake   - od ideje, do poslednjeg potpisa i početka proizvodnje struje. Ovde delimo još uvek sveža, a za sve buduće korisnike i stručnu publiku nova i nepoznata iskustva  sa terena. Kako je sve to izgledalo?

1. Elektrodistribucija  

Prvo i najvažnije, kolege iz lokalne Elektrodistribucije Banovo Brdo su se postavili profesionalno, prijateljski i partnerski prema izvodjačkoj firmi na ovom projekatu (firma Loren Line iz  Beograda) i prema vlasniku objekta & korisniku sistema.  

Obzirom da im je ovo bio medju prvima ovakav sistem, bilo je malo lutanja u tumačenju propisa i ceo proces ishodovanja  dozvola i saglasnosti je mogao trajati kraće. Ali verujemo da će svaki sledeći solarni sistem biti obradjivan brže i  efikasnije.  

2. Administracija i birokratija

Novi zakon o OIE je ceo proces podelio na korake, koji će, kada svi budu stekli malo rutine, ići verovatno brže i efikasnije. Princip deluje zdravo, ipak nadamo se da ce ici hitrije.  

3. Montaža i instalacija

Ovde važi kao i mnogoo čemu u životu:   idite na kvalitetnu opremu i stručne majstore. Dodatno, korisnik je ovde komplelan proces - i montažu  i  papirologiju - poverio sertifikovanom VIessmann Partneru (firma Loren Line), koji je u njegovo ime sve posvršavala. To deluje i kao najboljji pristup kada je investitor tj korisnik u pitanju.  

Rezime:  svi počeci su teški, ali ovaj sa Viessmann solarnim fotonaponskim sistemom u Ripnju obećava da će sve ubuduće ići lakše I bezbolnije