Partner u blizini

Akumulacioni bojleri za vodu za grejanje – korišćenje toplote sa vremenskim odlaganjem

Viessmann akumulacioni bojler za vodu za grejanje sa modulom za pripremu sveže potrošne vode

U principu, akumulacioni bojleri skladište toplotnu energiju koja trenutno nije potrebna tako da se može potrošiti kasnije prema potrebi. Akumulacioni bojleri za vodu za grejanje koriste se prvenstveno tamo gde toplota nije stalno potrebna. Na primer, maksimalna opterećenja za grejanje i potrošnu toplu vodu u prosečnom domaćinstvu su u jutarnjim i večernjim satima. Međutim, solarni toplotni sistem za pomoćno centralno grejanje i grejanje potrošne tople vode proizvodi najveći prinos baš u sredini dana. S druge strane, kotao na gas ili čvrsta goriva bi se stalno uključivao i isključivao. Akumulacioni bojler smanjuje to kruženje i neravnomerno generisanje toplote. Obezbeđuje toplotu kada za njom postoji potražnja i osigurava da generator toplote stalno radi sa optimalnom izlaznom snagom.

Viessmann nudi širok asortiman akumulacionih bojlera za potrošnu toplu vodu i grejanje. Opremljeni su različito u zavisnosti od osnovnih zadataka i prilagođavanja pojedinačnim potrebama. Asortiman proizvoda obuhvata rešenja za stambene zgrade, komercijalne oblasti primene kao i lokalne nadležne organe.  

Konstrukcija omogućava optimalno iskorišćavanje toplotne energije

Potrebna je specijalna konstrukcija da bi se omogućilo privremeno skladištenje toplotne energije. Akumulacioni bojler za vodu za grejanje je u suštini čelični bojler. Opremljen je mogućnostima za hidraulični priključak. Broj tih mogućnosti se razlikuje u zavisnosti od modela i oblasti primene. Pored toga, Viessmann akumulacioni bojleri za vodu za grejanje oduševljavaju sa svojom toplotnom izolacijom od poliesterskog flisa cele površine. To pomaže da se gubici toplote svedu na minimum. Zbog toga nije potrebna dodatna izolacija za akumulacioni bojler.

Prilagođavanje individualnim potrebama

U zavisnosti od modela i okolnosti, Viessmann akumulacioni bojleri takođe poseduju priključak za uranjajući grejač, interni indirektni grejač za povezivanje solarnog kolektora ili dodatnog sistema stratifikacije. Pored toga, kao dodatna oprema se može isporučiti modul za pripremu sveže potrošne vode, ili se može integrisati rebrasta cev za potrošnu toplu vodu ako je akumulacioni bojler takođe predviđen za snabdevanje potrošnom toplom vodom.

Model kuće sa sistemom grejanja i akumulacionim bojlerom vode za grejanje u podrumu.

Kako funkcioniše akumulacioni bojler?

Akumulacioni bojler se uvek pozicionira između generatora toplote i potrošača toplote. Kotao zagreva vodu za grejanje, koja protiče kroz akumulacioni bojler. Voda koja teče od generatora toplote se meša sa povratnom hladnom vodom od potrošača (radijatori) u akumulacionom bojleru. To podiže temperaturu vode, tako da se može pustiti kao voda koja teče u radijatore kada je to potrebno. Hladna povratna voda iz potrošača toplote onda teče nazad u akumulacioni bojler za vodu za grejanje. Ako bojler takođe obezbeđuje toplotu za potrošnu toplu vodu, potrošači nisu samo radijatori, već i mesta za crpljenje kao što su slavine, tuševi, kupatila i mašine za pranje sudova.

U smislu zapremine, gustina vode zavisi od temperature. Shodno tome, topla voda se uvek nalazi na vrhu akumulacionog bojlera za vodu za grejanje. Ona odatle teče do radijatora. Hladna povratna voda iz radijatora je na dnu cisterne i teče odatle u kotao, gde se može ponovo zagrejati. Dakle, kotao, akumulacioni bojler i radijatori čine jedan zatvoren sistem.

Akumulacioni bojler za dodatno grejanje potrošne tople vode

Ako akumulacioni bojler takođe zagreva potrošnu toplu vodu, postoji opcija da se bojler dopuni modulom za pripremu sveže potrošne vode Vitotrans 353. On radi po principu stalnog protoka. To znači da potrošna topla voda teče kroz modul, pored vruće vode za grejanje koja se nalazi u akumulacionom bojleru, i da se indirektno zagreva u tom procesu. Na taj način, higijenska potrošna topla voda se zagreva prema individualnim potrebama odgovarajućeg domaćinstva. Više ne postoji potreba za skladištenjem potrošne tople vode, što ovaj sistem čini rešenjem koji štedi mnogo prostora.

Asortiman proizvoda Vitocell 100-E obuhvata akumulacione bojlere sa zapreminom od 46 do 2000 litara. Model Vitocell 140-E takođe se može koristiti zajedno sa modulom za pripremu sveže potrošne vode. Pored toga, sadrži interni indirektni grejač, koji se može koristiti za svrhe kao što je povezivanje solarnih kolektora. Kao takav, ovaj Viessmann akumulacioni bojler je takođe pogodan za sisteme grejanja sa dva režima rada – tj. sisteme koji integrišu dva generatora toplote.  

Viessmann akumulacioni bojleri za vodu za grejanje

Akumulacioni bojler sa dodatnim sistemom stratifikacije

Kao što je prethodno navedeno, gustina vode se menja u skladu sa temperaturom. Topla voda ima manju zapreminsku težinu i zato se podiže gore u vertikalnoj posudi. U akumulacionom bojleru, ovaj efekat generalno dovodi do mešanja. Ako je bojler, kao što je Vitocell 160-E, opremljen sistemom stratifikacije, hladna povratna voda ostaje na dnu, dok se vruća voda za protok može uvek uzeti sa vrha. To ima ogromnu prednost da bojler ne mora biti potpuno zagrejan da bi mesta za crpljenje, kao što su tuševi ili kupatila, mogla da troše toplu vodu.

Pored Vitocell 160-E sa modulom za pripremu sveže potrošne vode, dopunski sistem stratifikacije je dostupan i za akumulacioni bojler za vodu za grejanje Vitocell 360-M sa više režima rada.

Viessmann Akumulacioni bojleri za vodu za grejanje sa više režima rada

Akumulacioni bojleri sa više režima rada ne kombinuju samo vodu za grejanje i potrošnu toplu vodu. Takođe imaju mogućnost da ih zagreje više generatora toplote.

Ako, na primer, toplotna pumpa isporuči premalo toplote za ispunjenje trenutne potražnje, koristi se dodatni generator toplote. To je takođe slično kao povezivanje akumulacionog bojlera na solarni toplotni sistem. Vitocell 340-M je kompaktno rešenje koje štedi prostor – akumulacioni bojler sa grejanjem potrošne tople vode preko fleksibilne nenaprezajuće rebraste cevi od nerđajućeg čelika. Ova cev je integrisana u bojleru u spiralnom rasporedu, a sveža potrošna topla voda teče kroz nju. Ovu vodu zagreva vruća voda za grejanje. Stoga nije potreban poseban bojler za potrošnu toplu vodu, jer se voda zagreva po potrebi. Ova činjenica, uz korišćenje nerđajućeg čelika kao materijal, osigurava higijensko grejanje potrošne tople vode bez rizika od stvaranja legionele. Integralni interni indirektni grejač od čelika takođe omogućava povezivanje solarnih kolektora.

Omogućen neometan rad

Rad akumulacionog bojlera za vodu za grejanje takođe se prati u okviru održavanja sistema grejanja. To pomaže da se osigura neometani rad sistema. Tokom vizuelne inspekcije, stručnjak za grejanje proverava akumulacioni bojler, pumpe i ventile na oštećenja, koroziju, prljavštinu i curenja. To je prvenstveno mera predostrožnosti. Ovde je fokus na priključcima između komponenti, da bi one zasigurno bile međusobno optimalno koordinisane. U principu, Viessmann akumulacioni bojler ipak zahtevaju veoma malo održavanja.

Ventili za odzračivanje olakšavaju održavanje

Generator toplote, akumulacioni bojler i potrošači toplote čine jedan zatvoren sistem. Međutim, uvek postoji rizik od ulaska vazduha u sistem. Asortiman proizvoda Vitocell kompanije Viessmann sadrži ventile za odzračivanje koji dozvoljavaju ispuštanje vazduha. Pomoću njih, Vaš Viessmann partner može jednostavno da odzrači akumulacioni bojler.

Kvalitet vode za grejanje garantuje male izdatke

Akumulacioni bojler sadrži vodu za grejanje sa niskim sadržajem kiseonika, što znači da obično nije potrebna dodatna zaštita od rđe. Ako voda ima određen kvalitet i ispunjava specifikacije (prema VDI smernicama 2035 – Zahtevi za kvalitet vode za grejanje), nije potrebno uklanjanje kamenca iz akumulacionog bojlera. Drugačije je kod bojlera za potrošnu toplu vodu. Ovde voda iz slavine protiče kroz vruće izmenjivače toplote. Kao rezultat može doći do nakupljanja kamenca, u zavisnosti od tvrdoće vode. Vaš Viessmann partner takođe će ukloniti kamenac.