Viessmann split toplotna pumpa

Emisije buke i zahtevi za prostorom igraju važnu ulogu kod toplotnih pumpi vazduh-voda. Split toplotne pumpe spadaju u sisteme grejanja koji ne samo da uzimaju u obzir oba činioca, već ih i u praksi optimalno primenjuju.

Konstrukcija i način rada split toplotne pumpe

Split toplotna pumpa sastoji se od unutrašnje i spoljašnje jedinice, pri čemu su u spoljašnju jedinicu ugrađene sve komponente koje mogu stvarati buku. To uključuje ventilator, isparivač i kompresor.

Unutrašnja jedinica je prema tome kompaktna i može se vrlo fleksibilno postaviti u kuću. Sadrži samo kondenzator, cirkulacionu pumpu, kao i regulacijsku i sigurnosnu tehniku. Ona je takođe izuzetno tiha, što nije samo zbog rasporeda, već i zbog usklađenih komponenti i sofisticirane zvučno optimizovane konstrukcije.

Postupak proizvodnje toplote može se nebrojeno puta ponavljati

Tokom rada, ventilator ugrađen u spoljašnju jedinicu aktivno usisava spoljašnji vazduh i prosleđuje ga u isparivač (izmjenjivač toplote). U njemu cirkuliše rashladno sredstvo, koje se zagreva na niskoj temperaturi. Nakon što rashladno sredstvo promeni agregatno stanje, ono struji kao zagrejana para do kompresora koji radi na struju. To komprimuje paru i time podiže temperaturu na željeni nivo.

Zatim vruća para prolazi kroz cevovod rashladnog sredstva do kondenzatora ugrađenog u unutrašnju jedinicu. Tamo vruća para prenosi svoju toplotnu energiju u sistem grejanja i postupno se hladi. S obzirom da je i dalje pod visokim pritiskom, prvo mora da prođe kroz ekspanzioni ventil koji je vraća u prvotno stanje. Nakon završetka ovog koraka postupak može započeti ispočetka.

Toplotna pumpa split vazduh/voda

Split vazduh/voda toplotne pumpe

Split toplotnu pumpu karakteriše razdvajanje na tihu unutrašnju jedinicu i spoljašnju jedinicu koja provodi vazduh.

Toplota iz vazduha

[1] Vitocal split toplotna pumpa vazduh/voda, unutrašnja jedinica
[2] Vitocal split toplotna pumpa vazduh/voda, spoljašnja jedinica
[3] Rezervoar tople vode

Prednosti split toplotne pumpe

Odlučujuća prednost Viessmann split toplotne pumpe je jedva čujni rad. Konstrukcija uređaja izgrađena je na način da se duboki zvukovi koji se smatraju uznemirujućim premeštaju na višu frekvenciju. Uz to, sve Viessmann split toplotne pumpe uključuju noćni način rada u kojem se snaga zvuka dodatno smanjuje. Upšotreba u područjima s posebno strogim zakonskim zahtevima za emisiju buke, kao što su kuće u nizu je nedvosmislena.

Mogućnost hlađenja i grejanja

Osim malog prostora potrebnog u zatvorenom i tihog rada, split toplotne pumpe pripremljene su za reverzibilni rad. To vam omogućuje da u vrućim letnim mesecima temperirate prostorije na željenu visinu pomoću ventilokonvektora ili površinskog sistema hlađenja. Takođe su modularno proširivi. To znači da vlasnici instalacija ostaju izuzetno fleksibilni i mogu ugraditi dodatne toplotne pumpe ako postoji povećani zahtev za grejanjem ili hlađenjem. Ostale prednosti split toplotne pumpe:

  • Niski operativni troškovi zbog visoke efikasnosti u svim radnim tačkama
  • Vitotronic regulacija jednostavna za upotrebu s jasnim tekstualnim i grafičkim prikazom
  • Pripremljeno za povezivanje sa solarnim sistemom
  • Visoki komfor upotrebe zahvaljujući daljinskom upravljanju putem ViCare aplikacije i pametnog telefona/tableta

Bilo kao čisti ssitem grejanja ili kao system grejanja i hlađenja: Split  Viessmann toplotne pumpe idealno su prikladne za novogradnju i modernizaciju. Ovakva izvedba izbegava složene zidne otvore i postavljanje vazdušnih kanala.

Međutim, povezivanje dve jedinice u zatvorenom rashladni ciklus sme obavljati samo sertifikovan stručnjak za hlađenje. Za veće ssiteme, vlasnik instalacije takođe mora izvršiti godišnje ispitivanje na curenje od strane stručnjaka za rashladne sisteme.

Poslušajte kako je Viessmann toplotna pumpa potpuno bešumna

Pročitaj više

Ne verovali ili da: grejanje za 55 dinara na dan

Premium Viessmann Vitocal 222-S toplotna pumpa

Pročitaj više

Skriveno srce doma

Pogledajte film

4 in 1 sistem za grejanje:

Greje, hladi, štedi i čuva životnu sredinu

Pročitaj više

Doktorsko grejanje u gradu u Podunavlju

Pročitaj više

Dve lepe kuću krepe

Stambeni objekat Slađane J. u Petrovcu na Mlavi

Pročitaj više

Novica iz Smedereva otkriva svoju tajnu celoj dijaspori

Pročitaj više

Premium Viessmann toplotne pumpe u Bijelom Polju

Pročitaj više