Najbrže se isplati zamena starog kotla modernim kondenzacionim kotlom, što smanjuje troškove do 40 procenata.

Ušteda energije je imperativ vremena u kome živimo. Kada se to pomene, mnogi pomisle najpre na auto ili standby-funkciju električnih uređaja u domaćinstvu. Međutim, grejanje stambenih zgrada u Nemačkoj ima najveći udeo u potrošnji energije sa oko 40 procenata, i zbog toga je najveći potencijal za uštedu.

Grejanje troši najviše energije

Najveći udeo u potrošnji energije u prosečnom domaćinstvu ima grejanje sa 72 procenta. Zajedno sa zagrevanjem potrošne vode iznosi čak 88 procenata.

Vitoflow.jpg

Hidrauličko izjednačavanje

Neutralne studije potvrđuju: hidrauličko izjednačavanje instalacije grejanja povećava energetsku efikasnost do 15 procenata. Osim toga, on je propisan regulacijom o grejnim instalacijama DIN 4701 i propisima o opterećenju.

Uklonite vazduh iz grejnog tela i ostali stručni saveti za uštedu

Ovde možete naći nekoliko saveta kako možete jednostavno i povoljno da smanjite račune za grejanje.

Uklonite vazduh iz grejnog tela

Ukoliko grejno telo počne da „klokoće“, raspodela toplote u grejnom telu nije ravnomerna, voda ne cirkuliše dobro. Iz grejnog tela mora da se ukloni vazduh.

So einfach geht's
tipps-fugen-fenster.jpg

Zaptiveni prozori i vrata

Zaptiveni prozori i vrata su obavezni za štedljivije grejanje. Pre grejne sezone proverite da li dobro dihtuju i eventualno ih popravite.

tipps-rohre-daemmen.jpg

Cevi za grejanje izolujte i u zagrejanim prostorijama

Izolacija cevi za grejanje je jednostavna i uz mali napor i trošak možete da uštedite.

tipps-thermostatventil.jpg

Koristite termostatske ventile za grejna tela

Funkciju treba redovno proveravati. Neispravni termostat smanjuje učinak gejanja.

heizkoerper.jpg

Modernizacija grejanja se isplati: potrošnja energije u prosečnom domaćinstvu

( A ) Topla voda
( B ) Kućni uređaji
( C ) Svetlo
( D ) Grejanje


Badezimmer.jpg

Jedina provera uštede energije sa TÜV sertifikatom

Pomoću Viessmann provere uštede energije možete sigurno, jednostavno i brzo saznati individualne mogućnosti modernizacije i uštede. To je jedini program te vrste koji ima sertifikat TÜV Rajnlanda. Na taj način ćete dobiti objektivne rezultate. 

Redovno i stručno održavanje omogućava nesmetani rad instalacije grejanja

Redovno održavanje produžava vek Vaše instalacije grejanja i omogućava siguran i povoljan rad. Samo tako se energija koristi efikasno i bez puno štetnih materija. To čuva okolinu i smanjuje troškove, a da pri tom komfor grejanja i snabdevanja toplom vodom ostaju isti.

Kotao, gorionik i regulacija čine jedan sistem kao što je motor automobila. Kada bi Vaš auto radio isti broj sati, to bi značilo da godišnje pređe 100 000 kilometara. Pri tom se svakom vlasniku automobila podrazumeva da redovno održava auto. Stoga bi i Vaša instalacija grejanja, isto kao i Vaš auto, trebalo da se servisira najmanje jedanput godišnje.

Preko pet miliona instalacija grejanja u Nemačkoj se uopšte ne održava ili samo po potrebi. Redovni servis, međutim, spada u obavezu korisnika instalacije grejanja i za dobijanje tople vode (§ 11, čl. 3 Zakona o uštedi energije).

wartung.jpg

Pregled prednosti redovnog održavanja

  • Viši stepen iskorišćenosti, duže korišćenje instalacije grejanja, kao i viša pogonska sigurnost
  • Ušteda troškova i očuvanje resursa efikasnom upotrebom energije (stručnjaci navode potencijal uštede od 5 do 7%)
  • Komfor grejanja i potrošnje tople vode ostaje isti
  • Štedljivi i ekološki rad za posledicu imaju proizvodnju toplote sa smanjenom emisijom CO2

Za održavanje je neophodna stručnost. Stručnjak za grejanje će najbolje odraditi redovni servis, jer profesionalac stručno i prema standardima proverava nečistoću ili pohabanost svih delova sistema.

Preporučuje se godišnji pregled instalacije na bazi ugovora o servisiranju, jer to smanjuje troškove – ne samo zbog većeg stepena iskorišćenja, već i zato što prekid rada instalacije korisnika skuplje košta nego preventivno održavanje.

Detaljne informacije i stručne savete možete dobiti kod Viessmann stručnih partnera u Vašoj blizini.