Partner u blizini

Uštedite energiju i smanjite troškove grejanja

Ušteda energije i smanjenje Vaših troškova grejanja idu ruku pod ruku. Naime, vladine statistike pokazuju da na grejanje stambenog prostor odlazi više od dve trećine finalne potrošnje energije u privatnim domaćinstvima. Energija potrebna za grejanje potrošne tople vode nije uključena u toj statistici. Dakle, samo iz tog razloga se isplati uvođenje nekih mera za uštedu energije. Drugi razlozi za smanjenje troškova grejanja su takođe sve veći nivoi zagađenja životne sredine, ciljevi energetske tranzicije, i naročito rastuće cene goriva. Uz prave mere i pogodne prakse, ušteda energija će veoma jednostavno postati deo Vaše svakodnevne rutine.

Na primer, možete odzračiti svoj sistem grejanja u svega nekoliko jednostavnih koraka. Čim se svi mehurići vazduha izbace iz sistema grejanja, voda za grejanje može da teče kroz grejne cevi glatko i prenosi toplotu u prostorije neometano. To donosi veću udobnost toplote, a i ujedno se eliminišu neprijatni zvuci kao što su brujanje ili žuborenje.

Takođe možete smanjiti temperaturu u prostoriji, u zavisnosti od funkcije prostorije i doba dana. To Vam omogućava da koristite energiju mnogo efikasnije. Pravilna ventilacija takođe doprinosi uštedi energije. Kako se to postiže možete saznati u poglavlju u nastavku. A najbolje od svega je to što Vas ove mere ne koštaju ništa i što ih možete jednostavno integrisati u svoj svakodnevni život.

Da biste iskoristili prednosti dodatnih ušteda, ipak je potrebno da implementirate tehničke mere. Hidroničko balansiranje i redovno održavanje Vašeg sistema grejanja od strane Vašeg lokalnog instalatera grejanja su najbolji načini da uštedite energiju i smanjite svoje troškove grejanja tokom dužeg vremenskog perioda. Na kraju, ali ne i najmanje važno, takođe se isplati da štedite na potrošnji vode i električne energije da biste ostvarili uštede energije na svim poljima.

Kako možete da štedite energiju?

Jedan dobar način da uštedite energiju jes da promenite svoje grejne navike, što takođe omogućava da smanjite svoje troškove grejanja. Štaviše, time se ne odričete udobnosti niti se smrzavate u svoja četiri zida. Sledeća tri saveta možete lako integrisati u svoju svakodnevnicu uz veoma mali napor:

Sistem grejanja je zatvoreni sistem, u kojem cirkuliše voda za grejanje zagrejana od strane generatora toplote. Međutim, u praksi se može desiti da vazduh dospe u sistem, na primer kroz difuziju ili kada se izvode radovi na generatoru toplote. Stvaraju se mehurići vazduha, koji sprečavaju ravnomernu distribuciju toplote u radijatoru. Nije redak slučaj da kao dođe do čudnih i neprijatnih zvukova. Ako se to desi, potrebno je da se radijator odzrači. Naš vodič za odzračivanje sistema grejanja Vam pokazuje kako to da uradite i na šta da obratite pažnju.

Odzračivanje radijatora nije jedini način za smanjenje troškova grejanja. Pravilna ventilacija prostorija takođe se smatra jednim od najboljih načina za uštedu energije. Važno: kada provetravate prostoriju, potpuno otvorite prozore na kratko vreme (oko pet minuta) umesto da ih ostavite blago otvorena na duže vreme. Kroz blago otvorene prozore ulazi malo svežeg vazduha, ali zato izlazi mnogo toplote. Ugasite grejanje dok provetravate prostoriju. Ponovite ovaj proces do tri puta dnevno ako je moguće. U zavisnosti od godišnjeg doba, možete provetravati prostorije i duže od 5 minuta.

Osećaj toplote je uvek subjektivan. Jednoj osobi može biti veoma toplo, dok drugoj može biti nešto hladnije. Ali jedno je sigurno: nije potrebno da bude ista temperatura svuda u kući ili stanu. Na kraju krajeva, prostorije se koriste na različite načine i takođe se indirektno zagrevaju, na primer preko ljudi koji borave u njima ili upaljenih električnih uređaja.

Držite sledeće temperature u prostorijama:

U sobi za igranje, učenje i dnevnoj sobi 20 do 22 stepena Celzijusova, u kuhinji i spavaćoj sobi oko 18 stepeni Celzijusovih i u hodniku 15 stepeni Celzijusovih. Potencijal za uštede pokazuje koliko je važna pravilna temperatura u prostoriji: ako smanjite temperaturu u prostoriji za samo jedan stepen Celzijusov, smanjićete troškove grejanja do šest posto – barem u starijoj zgradi. Te uštede mogu biti manje u novim zgradama.

Tehničke mere za smanjenje troškova grejanja

Prethodno navedeni saveti nisu dovoljni za uštedu energije i smanjenje troškova grejanja tokom dužeg vremenskog perioda. U praksi, najveći mogući potencijal za uštede dobija se kombinacijom pravilne prakse grejanja i tehničke optimizacije. Poslednje uključuje hidroničko balansiranje i redovno održavanje sistema grejanja od strane stručnjaka.

Hidroničko balansiranje za optimalnu distribuciju toplote

Radijatori u zgradi često ne greju ravnomerno. Što je veća udaljenost od generatora toplote ili što su tanje grejne cevi, to je veći otpor na koji nailazi voda za grejanje dok teče kroz sistem. To znači da ne dolazi svuda ista količina vode, zbog čega neki radijatori postaju topliji od drugih. To dovodi do toga da je potrebno mnogo energije da bi se zagrejala svaka prostorija na potrebnu temperaturu.

Da bi se osiguralo da svi radijatori u određenom sistemu dobijaju tačnu količinu toplote koja je potrebna za svaku odgovarajuću prostoriju, mora se izvršiti postupak poznat kao hidroničko balansiranje.

Nezavisne studije su dokazale da hidroničko balansiranje sistema grejanja povećava energetsku efikasnost do 15 posto. Osim što štedi energiju, ono takođe smanjuje troškove grejanja. Ako se sistem grejanja mora instalirati u skladu sa Nemačkim propisima za sisteme grejanja prema DIN 4701 i Nemačkim procedurama za ugovore o izgradnji (VOB), hidroničko balansiranje je svakako obavezno. Ipak, ne postoji zakonska obaveze za bilo kog vlasnika sistema grejanja.

Ušteda energije kod redovnog i stručnog održavanja

Redovnim održavanjem sistema grejanja produžava se radni vek Vašeg sistema grejanja i osigurava pouzdan i rad bez poteškoća. Samo se tako može osigurati da se energija iz goriva iskoristi efikasno i čisto, a time i zaštiti životna sredina i smanje računi za grejanje – bez odricanja od velikog komfora grejanja i potrošna topla voda.

Kotao, gorionik i upravljačka jedinica čine sistem nalik onom u motoru automobila. Kada bi Vaš automobil radio koliko radi Vaš kotao, prešao bi preko 96.000 kilometara godišnje. I svi vlasnici automobila znaju da moraju obavljati redovne servise. Zato bi Vaš sistem grejanja trebalo da se servisira najmanje jednom godišnje, kao i Vaš automobil.

Više od pet miliona sistema grejanja u Nemačkoj se uopšte ne servisiraju ili se popravljaju samo kada se nešto pokvari, iako je redovno servisiranje jedna od obaveza operatera grejanja i sistema tople vode (čl. 3. st. 3. Nemačke uredbe o uštedi energije – EnEV).

Prednosti redovnog servisiranja

Redovno servisiranje štedi energiju, a i smanjuje troškove grejanja. Stručnjaci tvrde da se mogu ostvariti potencijalne uštede ulazne energije od pet do sedam posto u poređenju sa potrošnjom energije kod sistema grejanja koji se ne servisira. To znači da se mora koristiti znatno manje resursa za grejanje. Stoga, servisiranjem svog sistema osiguravate rad koji je odgovoran prema životnoj sredini.

Veća efikasnost i produžen radni vek sistema grejanja
Smanjeni troškovi grejanja
Veća pouzdanost u radu sistema grejanja
Konstantno visok komfor grejanja i potrošne tople vode
Generisanje toplote sa smanjenim emisijama CO₂ zbog rada koji je ekonomičan i odgovoran prema životnoj sredini
Očuvanje resursa kroz efikasno iskorišćavanje ulazne energije

Smanjite svoje troškove grejanja uz savete za uštedu energije od stručnjaka

Saveti za uštedu energije ne moraju biti teški za primenu. Takođe je moguće da uradite i dosta stvari sami u samo nekoliko koraka. To će Vam pomoći da uštedite energiju i smanjite račune za grejanje u budućnosti.

Hermetički izolovani spojevi na svim prozorima i vratima su neizostavni za ekonomično grejanje. Pre grejne sezona bi trebalo da promenite zaptivke i zamenite ih ako je potrebno.

Grejne cevi se lako izoluju, nije potrebno mnogo rada i ne košta mnogo. Takođe Vam omogućava da štedite energiju.

Redovno proveravajte da li funkcionišu termostatski ventili. Teško okretan ili čak zaglavljen termostat će smanjiti snagu grejanja. Da bi se uštedela energija, korisno je da se poprave svi nedostaci.

Kombinujte sve navedene da biste troškove grejanja sveli na minimum. Osim tri prethodno opisana saveta, postoje i druge korisne mere koje se brzo primenjuju i imaju ogroman potencijal za uštedu energije:

  • Noću treba samo da smanjite temperaturu na radijatorima umesto da ih kompletno isključite; to će sprečiti preveliko zahlađenje prostorije. Ako se prostorija kompletno ohladi, biće potrebna veća brzina protoka vode za grejanje da bi se prostorija ponovo zagrejala. To, opet, povećava potražnju za energijom.
  • Zavese koje vise ispred radijatora ili nameštaj tik uz radijatore smanjuju cirkulaciju toplote kroz prostoriju. Sistem grejanja ne može da postigne svoj pun efekat i potrebno je više toplote da bi se obezbedila potrebna temperatura u prostoriji. Zato ne postavljajte nikakve prepreke ispred radijatora.
  • Zavese i roletne treba da budu zatvorene noću. To će smanjiti nagli gubitak toplote i sačuvaće prostorije od hladnoće i promaje.

Manja potrošnja vode i ušteda energije

Efikasno grejanje nije jedini način da uštedite energiju i smanjite svoje troškove grejanja. Ekonomična potrošnja vode takođe smanjuje potrošnju energije. Sledeće savete za uštedu vode u kupatilu i kada perete odeću možete lako i jeftino primenjivati u svom životu.

Ušteda vode u kupatilu

Štedljivi ventili za ispiranje u vodokotlićima smanjuju potrošnju vode. Konvencionalni vodokotlić troši do tri puta više vode od vodokotlića sa dugmetom za štedljivo ispiranje (1x ispiranje troši oko 9 litara vode).

Odmah popravite slavine koje cure, jer ćete u suprotnom imati veoma visoku potrošnju vode.

Tuš baterije i slavine koje štede vodu se toplo preporučuju.

Za punjenje kade potrebno je tri puta više vode i energije. Pored energije za grejanje, snabdevanje toplom vodom je takođe važan faktor kod potrošnje energije u domaćinstvu.

Koristite šolju kada perete zube i zavrnite slavinu dok to radite.

Ušteda vode kod pranja veša

Uvek perite veš sa potpuno napunjenom mašinom. Izbegavajte pretpranje i perite veš na 60 °C umesto na 90 °C. Pretpranje je potrebno samo za jako prljav veš.

Koristite ekonomične cikluse ako ih Vaša mašina za pranje veša ili sudomašina imaju. Ti ciklusi ponekad traju malo duže, ali pomažu da se uštedi voda, a time i energija.

Mašina za pranje i sušenje veša troši duplo više energije od mašine za pranje veša za istu količinu veša. Dakle, ako je moguće, najbolje je da sušite veš u prostoriji za sušenje veša ili napolju.

Ušteda električne energije i rasterećenje klime

Osim energije za grejanje i tople vode, svakom domu je potrebna električna energija. Iako je njen udeo u ukupnoj potrošnji energije relativno mali, postoji mnogo razloga za uštedu električne energije. Prvo, zato što cena električne energije stalno raste i drugo, zato što se električna energija i dalje pretežno generiše u konvencionalnim elektranama. Često se kao izvori energije koriste fosilna goriva kao što su ugalj ili gas, koji kada sagorevaju ispuštaju CO₂ štetan za životnu sredinu.

Kompletno isključite električne uređaje umesto da ih držite u režimu mirovanja

Štedeti električnu energiju je prosto kao pasulj u mnogim aspektima naših života. Na primer, kompletno isključite svoje električne uređaje kao što su muzički sistemi, televizori i računari ako ih nećete koristiti neko vreme. Iako mnogi uređaji imaju režim mirovanja iz kojeg mogu brzo da se probude, oni ipak nastavljaju da troše struju dok su u tom režimu mirovanja. Za konstantne uštede, razmislite o tome da koristite produžni kabl sa više utičnica. Tako možete da odjednom isključite nekoliko električnih uređaja sa mreže.

Odbacite klima uređaje koji su veliki potrošači

Klima uređaji obezbeđuju prijatne temperature tokom vrućih letnjih dana. Međutim, ti uređaji su pravi gutači struje. Ako se koriste tokom dosta dana u godini, povećaće troškove električne energije. Znatno čistija alternativa je toplotna pumpa sa funkcijom hlađenja. Tokom zime, pouzdano i ekonomično zagreva prostorije. Tokom leta, rashlađuje prostorije na prijatan način. Za više informacija pogledajte poglavlje Prirodno i aktivno hlađenje.

 

Generišite sopstvenu električnu energiju koristeći fotonaponski sistem

Fotonaponski sistemi su sada dostupni u mnogo različitih konstrukcija i raspona snaga. Ako je orijentacija i položaj krova na Vašoj kući odgovarajući, sistem se može instalirati brzo i ekonomično. Električnu energiju koju generišete iz sistema možete vratiti u lokalnu mrežu i za to ćete čak i dobiti novac. Ili je možete jednostavno iskoristiti za sebe. U tom slučaju, više ne morate brinuti o tome kako da uštedite električnu energiju.

Takođe možete pronaći više informacija o uštedi energije u našoj sekciji Najčešće postavljena pitanja o grejanju i dr.