Partner u blizini

Modernizujte svoj sistem grejanja i profitirajte na duge staze

Skoro dve trećine instaliranih generatora toplote u Nemačkoj nisu dovoljno efikasni. Prosečno su stari od preko 17 godina i većina tih generatora je zastarela i ne odgovara trenutnom stanju tehnike. Ti grejači često ne iskorišćavaju svoje fosilno gorivo kao izbor struje na najbolji. Kao rezultat se gubi toplota, što znatno povećava tekuće troškove u vremenima rastućih cena goriva – a tek da ne pričamo o uticaju na životnu sredinu. U odnosu na druge mere za obnavljanje, modernizacija sistema grejanja nudi najveći potencijal za uštedu energije. Saželi smo najvažnije tačke za Vas.

Zašto se isplati modernizacija sistema grejanja

Postoje mnogi dobri razlozi za modernizaciju ili zamenu sistema grejanja. Nisu starost sistema grejanja i njegova efikasnost jedini koji igraju ulogu. Aspekti zaštite životne sredine, troškovi grejanja i komfor takođe su važni motivacioni faktori. Štaviše, novi sistem grejanja može takođe imati smisla ako se na postojećoj zgradi izvode strukturni radovi posle mnogo godina. U zavisnosti od obima posla, tada možda neće više biti dovoljno da se promene podešavanja na kontrolnim uređajima za grejanje – na primer, grejna kriva.

Smanjenje emisija

Emisije se mogu smanjiti naročito kada se zamenjuju sistemi u korist grejanja koje se oslanja na obnovljive izvore energije.

Ušteda resursa

Savremeni sistemi grejanja su visoko efikasni i troše znatno manje resursa nego zastarele tehnologije grejanja.

Smanjenje troškova za grejanje

Veća efikasnost i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije omogućavaju smanjenje troškova za goriva.

Veći komfor grejanja

Nove tehnologije grejanja obezbeđuju toplotu i potrošnu toplu vodu prema potražnji. Praktično upravljanje preko aplikacije dostupno je kao dodatna opcija.

Iskorišćavanje subvencija

Mogućnost dobijanja subvencije za obnovljive izvore energije smanjuje troškove nabavke kod modernizacije sistema grejanja.

Povećanje vrednosti nepokretnosti

Ulaganje u obnovu sistema grejanja donosi uštedu energije na duge staze, a u isto vreme i povećava vrednost nepokretnosti.

Očuvanje prirodnih resursa i smanjenje emisija

Zaštita klime i isporuka pristupačne energije za sigurnu budućnost dva su od najvećih izazova našeg vremena. Korišćenjem napredne opreme za grejanje, svaki vlasnik kuće može dati aktivan doprinos. Na kraju krajeva, zamena zastarelih sistema savremenim generatorima toplote čuva prirodne resurse energije i smanjuje emisije – naročito kada se koriste obnovljivi generatori toplote. Modernizacijom sistema grejanja može se prosečno uštedeti jedna tona CO₂ godišnje. Sve u svemu, to je važan doprinos energetskoj tranziciji.

Manji računi za grejanje

Postoji mnogo načina za uštedu energije u Vašem domu. Ipak, modernizacija sistema grejanja nudi najveći potencijal. Kao što se vidi na sledećem grafikonu, novi sistem grejanja ili instaliranje solarnog sistema na krovu može donetu uštedu od skoro trećine potrošene energije – što takođe smanjuje račune za grejanje. Za to nisu potrebne velike mere renoviranja. Potencijalne uštede koje se ostvaruju samo od izolacije spoljašnjih zidova znatno su niže. To važi i za zamenu prozora ili vrata.

 

Veći komfor u domu

Pored potencijala za uštede koje nudi novi sistem grejanja, još jedna korist modernizacije je veći komfor grejanja. Za to je zaslužna digitalizacija sistema grejanja, koja, između ostalog, omogućava upravljanje preko aplikacije. Stanari mogu podesiti svoju željenu temperaturu preko pametnog telefona ili tableta sa bilo kog mesta – kod kuće, na sofi ili na povratku sa posla. Viessmann aplikacija ViCare je primer koliko to može biti jednostavno i praktično.

Pametno ulaganje i povećanje vrednosti nepokretnosti

Što se tiče troškova i potrošnje, nijedna mera modernizacije u ili na kući se ne isplati brže od modernizacije grejanja. Pored toga, možete povećati tržišnu vrednost svoje nepokretnosti ako modernizujete stari sistem grejanja. Što se tiče rastućih energetskih troškova, mnogi kupci obraćaju više pažnje na naknade za komunalne usluge. Shodno tome, više su spremni da plate za energetski efikasne nepokretnosti. Štaviše, ti podaci se evidentiraju u sertifikatu o energetskim karakteristikama kada se nepokretnost iznajmljuje, izda u zakup ili proda. To je obavezno u navedenim slučajevima.

 

Pogodna klimatska rešenja za modernizaciju

Koji je sistem grejanja pravi za modernizaciju zavisi od raznih faktora. Pored godine gradnje i stanja izolacije zgrade, važan faktor su i pojedinačne grejne navike stanara. Vaš izabrani izvođač će pomoći Vam da odlučite. Čim utvrdite ključne podatke za Vaš novi sistem grejanja zajedno sa stručnjacima, oni će Vam pružati kompetentne i individualne savete. U suštini, ovde se može doneti odluka prema izvorima energije. U nastavku predstavljamo pogodne sisteme za modernizaciju sistema grejanja.

Toplota zemlje, podzemnih voda ili vazduha nudi alternativu za fosilna goriva koja štedi troškove. Viessmann toplotna pumpa iskorišćava prirodnu energiju na način koji je posebno učinkovit i odgovoran prema životnoj sredini. Vitocal 250-A i Vitocal 252-A su posebno pogodni za modernizaciju grejanja. Ostvaruju temperature protoka do 70 stepeni Celzijusovih i, shodno tome, takođe efikasno snabdevanju i postojeće starije zgrade energijom iz životne sredine.

Visoko efikasni solarni toplotni sistemi u zasebnim kućama i stambenim zgradama sada pokrivaju do 60 posto godišnje potražnje za energijom za grejanje potrošne tople vode. Pored grejanja potrošne tople vode, solarni kolektori mogu zagrevati i vodu za centralno grejanje i mogu poslužiti kao pomoćno centralno grejanje. Zbog toga je solarna toplotna energija idealna dopuna ako želite da modernizujete sistem grejanja.

Obnovljivi izvori energije ne moraju obavezno pokrivati celokupnu potražnju za toplotom. Dopunjavanje postojećeg sistema takođe je dobar način za povećanje efikasnosti u celom sistemu. Mešavina izvora energije nudi najveću moguću slobodu kod izbora izvora energije. To je zato što hibridni uređaji fleksibilno koriste razne izvore energije. Na taj način uvek osiguravaju isplativ i efikasan rad.

Kod fotonaponskog sistema, kristali osetljivi na svetlo u modulima pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju. Najbolje je da se ta električna energija potroši za sopstvene potrebe – na primer, za napajanje toplotne pumpe na električni pogon. Da bi se električna energija zasigurno mogla iskoristiti u različitim vremenima, sistem baterija za skladištenje kao što je Vitocharge VX3 je idealan dodatak. To povećava sopstvenu potrošnju kao i ekonomsku efikasnost sopstvenog generisanja energije. 

Viessmann kao pouzdan partner za modernizaciju

Kada je reč o grejanju i modernizaciji, Viessmann je tu za Vas kao jak, iskusan partner:

 • Već preko 100 godina zalažemo se za kvalitet „Made in Germany” kao jedan od vodećih međunarodnih proizvođača sistema grejanja.
 • Naši distributeri Vam nude prvoklasnu uslugu i mogu Vam dati sveobuhvatnu ponudu za sve izvore energije kao i za sve uobičajene sisteme grejanja.
 • Novogradnja ili modernizacija sistema grejanja – naš fokus su integrisana, individualno prilagođena rešenja, više nego samostalni sistemi.
 • Troškovi ulaganja, tekući troškovi, samodovoljnost, zaštita životne sredine, subvencije: bez obzira na koji aspekt se fokusiramo, pružamo jasnu podlogu za donošenje odluke.

Provera energije kao osnova za zamenu sistema grejanja

Provera energije stvara idealnu podlogu za donošenje odluke pre modernizacije sistema grejanja. Viessmann nudi besplatnu onlajn proveru ekonomičnosti energije za zgradu, koja je sertifikovana od strane TÜV Rheinland i pozitivno je ocenjena po pitanju verodostojnosti, metodologije, pretpostavki i izvora podataka za proračun. Sama provera traje samo nekoliko minuta. Za dobijanje potrebnih informacija o Vašem potencijalu za uštede, potrebni su samo sledeći podaci:

 • Vrsta zgrade (zasebna kuća ili stambena zgrada)
 • Stambeni prostor u kvadratnim metrima
 • Sistem grejanja (na ulje ili gas)
 • Godišnja potrošnja
 • Broj ljudi u domaćinstvu

Modernizacija sistema grejanja i iskorišćavanje prednosti usluga

Da bi se osigurao neometan rad na duge staze, čak i novi sistem grejanja zahteva redovno održavanje. Ako ste se odlučili za Viessmann rešenje za modernizaciju svog sistema grejanja, preporučujemo da kao dodatak potpišete ugovor o održavanju. Isti se može urediti pojedinačno tako da bude prilagođen Vašim potrebama. Prednosti održavanja sistema grejanja: 

 • Minimalni napor – stalno isti uslovi bez potrebe za upoređivanjem godišnjih cena

 • Visok nivo bezbednosti – redovno održavanje osigurava visok nivo pouzdanosti u radu 

Kao što je napomenuto na početku, takođe imate mogućnost da udobno upravljate Vašim novim Viessmann sistemom grejanja preko aplikacije. Ipak, da biste to radili, sistem grejanja se mora povezati sa internetom i registrovati onlajn. To nije jedina stvar koja olakšava korišćenje. Kada se registrujete, dobijate produženu garanciju dodatno uz zakonsku garanciju.  

Šta treba da se uzme u obzir pre modernizacije sistema grejanja?

Ako dođe do potpunog kvara sistema grejanja, potrebno je brzo delovanje. U takvim slučajevima, jedva da ima vremena za detaljno projektovanje novog sistema grejanja. Zato je preporučljivo da se o modernizaciji sistema grejanja razmišlja još u ranoj fazi.

Definisanje ciljeva i istraživanje mogućnosti 

Asortiman Viessmann sistema grejanja je veoma raznolik. Moraju se razmotriti vrste goriva, tehnički detalji i mogućnosti za skladištenje. Zato je najvažnije da unapred razjasnite koje ciljeve želite da ispunite modernizacijom Vašeg sistema grejanja:

 • Da smanjite potrošnju i troškove?

 • Da zaštitite životnu sredinu i smanjite emisije CO2?

 • Da postanete nezavisni od gasa i struje?

Pored toga je takođe potrebno da novi sistem grejanja odgovara kući i Vašim ličnim potrebama. Ako to mora biti sveobuhvatno rešenje, takođe se moraju zameniti radijatori i cevi. Mora se utvrditi potražnja za toplotom u zgradi. Isto tako, potrebno je da se uzmu u obzir grejne navike stanara i da se integrišu u odluku. Prema tome, jasno je da projekat modernizacije sistema grejanja zahteva dobro projektovanje i pripremu. Vaš Viessmann partner je tu da Vam pomogne sa svim ovim pitanjima. Ako želite da modernizujete svoj sistem grejanja, pokazaće Vam opcije i pomoći Vam u procesu donošenja odluke kao i kod završne implementacije.

Misija ostvarena: zadovoljni klijenti su najbolja preporuka